* 2.000 de bolnavi au nevoie de transplant de organe
Problema cea mai grava cu care se confrunta activitatea de transplant in tara noastra este numarul mic al donatorilor, au semnalat, recent, specialistii din domeniul transplantului. Donatorii din tara noastra sunt extrem de putini, comparativ cu tarile din Europa Occidentala si chiar cu tari vecine, precum Ungaria si Cehia. In cadrul unei reuniunii de lansare a Agentiei Nationale de Transplant, s-a dezbatut posibilitatea reglementarii legislative in ceea ce priveste donarea de organe. Se are in vedere introducerea consimtamantului prezumat, ceea ce echivaleaza cu scutirea familiei de a lua o decizie care nu este intotdeauna usoara. Specialistii au mentionat ca rata refuzului pentru donare de organe a crescut ingrijorator de mult. In 2006, au fost doar sase donatori, in 2005 – cinci, in 2004 – zece, iar in 2001, cel mai mare numar de donatori – 21.
Pentru sprijinirea activitatii de transplant s-a decis constituirea unei fundatii nationale pentru desfasurarea de campanii de publicitate in interesul oamenilor. Scopul acestei activitati este de a ajuta cat mai multi bolnavi, de a le reda viata. Specialistii au subliniat si necesitatea constituirii unor structuri institutionale care sa favorizeze activitatea de transplant. Numarul de transplanturi care se vor efectua in acest an a fost stabilit de comun acord cu Ministerul Sanatatii si CNAS: 200 de transplanturi renale la nivelul tarii, 24 de ficat, 81 de maduva, 20 de cord, 20 de pancreas.
Pe listele de asteptare se afla pentru transplantul renal la Centrul de la Fundeni 750 de pacienti, iar la Centrul de la Cluj – 600, pentru donator in moarte cerebrala, si 150 pentru donator viu. Pentru transplant de ficat sunt 100 de bolnavi. Din pacate, aici rata deceselor pe listele de asteptare este de 30% si peste, numarul celor care sunt supusi transplantului fiind foarte mic.