BU Poli-Mobitelco – CSU Asesoft 85-76 (19-15; 23-16; 20-20; 23-25)
O sala, „Horea Demian” din Cluj, plina ochi, a intampinat, ieri dupa-amiaza, finalistele Diviziei A de baschet masculin – BU Poli-Mobitelco si CSU Asesoft Ploiesti – cu o atmosfera incendiara, care a reprezentat de doua ori mai mult fata de aceea din zilele de glorie, de la „Olimpia” !
Sub conducerea trioului de arbitri Laurentiu Grigoras (Buzau), Mircea Serban (Pitesti) si Ciprian Stoica (Sibiu), supervizati de catre comisarul bucurestean Ion Olaru, partida a debutat fulminant pentru gazde, frenetic incurajate, din tribune, de galeria echipei de fotbal Universitatea Cluj. Dar si de ceilalti localnici aflati la fata locului, care sunt mari iubitori ai sportului jucat la panou. S-a facut repede de 6-0 pentru BU Poli-Mobitelco, primele puncte ale Asesoftului fiind reusite de Szijarto Levente. Adica acela care i-a luat locul, in „5”-ul de start al ploiestenilor, lui Ivan Krasic – aflat in pericol sa-i recidiveze o ruptura musculara !
Cum aminteam mai sus, Levi – alaturi de care, pe teren, au mai intrat, din primul minut, Ocokoljic, Avlijas, capitanul Burlacu si Apostol – a transformat doua aruncari libere si a redus din handicap: 2-6. De notat ca si jucatorul bosniac de la CSU Asesoft, Avlijas, a acuzat probleme de ordin medical, durerile lombare obligandu-l sa se trateze cu un unguent. In plus, Avlijas a trebuit sa poarte si un brau special.
Din dorinta de a-i impresiona pe oaspetii de la Ploiesti, suporterii clujeni au desfasurat, de sus pana jos, intr-o tribuna arhiplina, un steag imens (30 / 10 metri), in culorile echipei favorite ! Totusi, dupa startul ca din pusca, in primul sfert, ecartul elevilor lui Miodrag Perisic n-a crescut mai mult de patru puncte. La aceasta diferenta s-a si incheiat primul act: 19-15 pentru Poli-Mobitelco.
In schimb, debutul celui de-al doilea sfert a fost la indemana jucatorilor de la CSU Asesoft, care au „strans” rezultatul, la un moment dat, pana la un minim 21-20. Dar, din nou impinsi de la spate de catre un publuic vulcanic, ardelenii s-au desprins la 29-23, fiind ajunsi, apoi, un pic (34-30), insa minutele de dinaintea pauzei mari le-au apartinut, inca o data, localnicilor. Astfel, acestia au mers la vestiare cu un avantaj apreciat de ei drept promitator: 42-31. Seals si coechiperii sai din teren au stapanit foarte bine, in acea perioada de timp, jocul pe contraatac.
Interesant este ca, in programul de meci, editat de BU Poli-Mobitelco, s-a pus intrebarea retorica: „Cum pot fi opriti ploiestenii ?”. Iar raspunsul, dat tot de autorii brosurii, a fost: „Sa-i blocam pe Ocokoljic si Burlacu” ! Si cam asa s-a si intamplat, cel putin in primele 20 de minute ale meciului al treilea din finala !
O data intrati in partea a doua a acestui meci, ploiestenii au dus scorul, dupa 5 minute, 40-48, apoi a fost 40-54, a dat, imediat, Ocokoljic un cos de trei puncte (43-54), dand unele sperante. Sala era toata un vulcan, dar Avlijas a reusit doua aruncari superbe de la linia de 6,25 metri. Insa, pe final de sfert s-a stabilit rezultatul de 62-51 pentru gazde.
In ultimul act, oaspetii au intrat pe teren huiduiti copios de spectatorii clujeni. Totusi, scorul a fost destul de strans (56-64), lui Szijarto i-a intrat un cos „de trei” (59-66), iar, apoi, s-a ajuns la 61-68. Soarta meciului avea sa se decida cand mai erau trei minute si 27 de secunde: fault la o aruncare de 3 puncte a ardelenilor, plus greseala tehnica, la Avlijas ! S-a ajuns la 74-63 pentru BU Poli-Mobitelco, dar – tare nervosi – Ocokoljic, Szijarto, Hertman, Blidaru si Apostol n-au putut ajunge decat pana la 70-76, gratie conducatorului sarb de joc. Pe final, cu un minut si 27 de secunde inainte de ultimul fluier, a inceput sarabanda faulturilor, careia i-a cazut victima, pentru 5 greseli personale, Ocokoljic ! Cu 30 de secunde inainte de ultima actiune, a fost 81-75, gazdele impunandu-se, finalmente, cu 85-76 ! Per total, purtati pe val de un public fantastic, care plateste meci de meci 5 RON, clujenii au invins intr-o partida jucata la sacrificiu.
Dragos TRESTIOREANU