Colegiul Medicilor contesta pensionarea anticipata

Intr-o scrisoare transmisa premierului Calin Popescu Tariceanu, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) atrage atentia asupra faptului ca „pensionarea anticipata a medicilor – 57 ani femeile si 62 ani barbatii – va determina dezorganizarea sistemului sanitar, pe fondul unei lipse acute de specialisti in numeroase domenii, cu impact imediat asupra populatiei. Aplicarea unei asemenea prevederi va diminua, cu circa 10%, numarul de medici practicieni – cel putin 3.000 medici”. Totodata, medicii semnaleaza faptul ca aceasta prevedere introduce discriminare intre femei si barbati, „lucru condamnat, deja, in anul 2005, de catre Oficiul Roman de Combatere a Discriminarii”.
Potrivit declaratiilor reprezentantilor CMR, modificarea varstei de pensionare este „impotriva evolutiei normale impuse de normele europene, cu atat mai mult cu cat prevederile legale din Romania stipuleaza ca, pana in anul 2015, varsta de pensionare pentru toti cetatenii va creste pana la 65 ani, conform recomandarilor Uniunii Europene”. In acelasi timp, medicii fac referire si la posibilitatea prelungirii activitatii doar pentru unii medici, pe baza unor aprobari: „Aceasta posibilitate, goleste de continut legea, introduce subiectivismul si determina un comportament obedient si oportunist in randul membrilor Corpului medical”.
Drept urmare, CMR solicita premierului Tariceanu sa initieze o ordonanta de urgenta prin care sa se revina la situatia normala in ceea ce priveste varsta de pensionare, adica 65 ani pentru toti medicii, atat femei cat si barbati.
Pana atunci, CMR cere prorogarea aplicarii articolului cu pricina din Legea Sanatatii cu un an, timp in care, prin dezbateri publice, «sa se ajunga la solutia rationala si benefica pentru sistemul sanitar ».
Copii ale acestei scrisori au fost inaintate comisiilor de specialitate ale Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor a Romaniei si Ministerului Sanatatii.