“Am pregatit numeroase facilitati pentru elevii si studentii beneficiari ai ajutorului destinat achizitionarii de calculatoare”

– Firma ASESOFT sustine, domnule director, ca si in anii trecuti, programul guvernamental privind achizitionarea de calculatoare de catre elevii si studentii cu posibilitati materiale reduse. In lista nationala oficiala, tocmai data publicitatii, apar si 385 de beneficiari din Prahova. Ce au de facut acestia ?
– Intr-adevar, am sustinut in anii trecuti si sustinem in continuare programul amintit si , in acest sens , pentru a veni in intampinarea unui numar cat mai mare de beneficiari ne-am organizat activitatea si in alte judete decat Prahova. Astfel, reprezentante ale firmei noastre au fost deschise si in Ialomita, Buzau, Dambovita, Calarasi, Brasov si Covasna. De asemenea, ne-am gandit si la o serie de facilitati. Practic, incepand cu data de 25 iunie, elevii si studentii selectati de catre comisia speciala a Ministerului Educatiei isi pot ridica, de la liceele si facultatile la care figureaza inscrisi, bonurile valorice in valoare de 200 de euro. Pana la data de 1 august, parintii beneficiarilor se pot adresa la reprezentantele firmei noastre, prezentand pe langa bonul amintit si alte cateva documente. Este vorba despre actul de identitate in original al parintelui titular, insotit de copia actului de identitate sau, dupa caz, a certificatului de nastere al copilului. Cei din Prahova se pot adresa la cele doua sedii ale firmei care functioneaza in Ploiesti in Piata Victoriei nr.17- aripa Est si pe strada Mihai Bravu nr.10.
– Ce obligatii financiare suplimentare ajutorului acordat de stat au solicitantii?
– Prin eforturile pe care le-am facut, am reusit , prin comparatie cu anii trecuti, sa diminuam partea de contributie suplimentara a solicitantilor de la peste 3 milioane de lei la doua milioane de lei. De asemenea, trebuie sa precizez, pentru cei care nu stiu, ca vom asigura pentru toti solicitantii calculatoare care nu numai ca au configuratia minima standard obligatorie, ci ca vor beneficia, fara a plati in plus, de o configuratie net superioara. Ca sa ma fac mai bine inteles am sa detaliez putin: cofiguratia minimala include unitatea centrala, monitor, tastatura si mouse, ceea ce inseamna un procesor de minimum 1,6 ghz,memorie de 128 RAM si hard disk de 40 gb. Noi asiguram calculatoare prevazute cu procesoare de 2,1 ghz si monitoare de 17 inch, toate cu garantie de trei ani, fata de numai doi ani cati se impune prin criteriile stabilite de minister.
– Aminteati despre facilitatile pe care firma ASESOFT Services SRL le-a pregatit. Despre ce anume este vorba?
– Vom acorda, gratuit, elevilor si studentilor care se vor adresa firmei noastre cate un kit multimedia (CD-rom, placa de sunet, boxe ) si un kit de conectare la retea (placa de sunet si cablu de conectare). Pentru grupurile de cel putin cinci solicitanti care locuiesc in aceeasi zona, acordam si un switch cu opt posturi, astfel incat acestia sa se poata conecta in retea. De asemenea, vom acorda cate o minge de baschet cu semnaturile membrilor echipei de baschet ASESOFT, detinatoare, pentru a treia oara consecutiv, a titlului de campioana nationala a Romaniei.
– In cat timp de la depunerea documentelor pot pleca acasa solicitantii cu calculatoarele mult dorite?
– Suntem pregatiti sa onoram pe loc fiecare solicitare in configuratia pe care am amintit-o. Daca vor exista doritori sa achizitioneze calculatoare cu performante superioare, pe baza consultarilor dintre acestia si specialistii firmei noastre vom gasi solutii in cel mai scurt timp posibil.
Vreau insa sa mai fac cateva precizari. Este vorba, in primul rand, despre faptul ca trebuie respectat, obligatoriu, termenul de treizeci de zile in care se poate utiliza bonul valoric, altfel acesta isi pierde valabilitatea. De asemenea, trebuie retinut ca atat acest bon cat si calculatorul sunt nominale, acestea neputand fi instrainate. In ceea ce priveste softul de baza, deocamdata nu exista o reglementare, dar probabil, ca si in anii trecuti, Ministerul Educatiei va incheia un protocol cu Microsoft pentru acordarea de licenta in vederea uitilizarii legale a sistemelor de operare pentru calculator.
– Dupa achizitionarea calculatoarelor, beneficiarii mai au vreo obligatie?
– Da. Acestia trebuie sa depuna la unitatea de invatamant de la care au ridicat bonul valoric factura fiscala si chitanta care atesta ca au platit diferenta, procesul verbal de predare -primire incheiat intre beneficiar si firma ASESOFT, precum si certificatul de garantie.
Luiza Radulescu Pintilie