Caldura mare, aglomeratie in autobuze si tramvaie. Temperatura corpului creste, reactia imediata a organismului fiind… transpiratia. Cu functia de reglare a temperaturii si de eliminare a toxinelor, transpiratia poate deveni un inconvenient de ordin estetic, cand apare in exces. Medicina naturista recomanda folosirea unor plante cu efect antisudorific: frunzele de nuc, de salvie si coaja de stejar. Ceaiul din frunze de nuc se prepara prin infuzie, adaugandu-se o lingurita de frunze la o cana de 250 de ml de apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. Ceaiul din frunze de salvie se foloseste mai ales pentru eliminarea transpiratiei nocturne. Se prepara sub forma de infuzie, cu doua lingurite de frunze la o cana de apa, care se bea treptat in cursul unei zile. Alaturi de ceaiuri, o metoda de tratament eficienta sunt baile locale cu frunze de nuc si coaja de stejar, care se prepara astfel: pentru o baie externa adaugati 10 lingurite de frunze nuc.
Persoanelor care transpira in exces nu le este recomandat sa consume cafea sau alte lichide ce au un continut ridicat de cofeina.
INFOMEDICA
HIV/SIDA. Mai mult de jumatate dintre femeile de varsta fertila considera ca nu au niciun risc de a se infecta cu virusul HIV, iar 47% dintre barbati impartasesc aceeasi parere, dupa cum arata un studiu ale carui date au fost facute publice in cadrul campaniei nationale impotriva discriminarii persoanelor cu HIV-SIDA, „Deschide-ti inima!”. Acelasi studiu arata ca locuitorii din mediul urban accepta mai usor persoanele infectate (86% dintre barbati si 82% dintre femei), comparativ cu cei din mediul rural, unde doar 79% dintre barbati si 72% dintre femei au aceasta atitudine.
CANCER. Comisia Europeana a aprobat un medicament revolutionar pentru pacientele cu cancer de san HER 2 pozitiv, in stadii incipiente. Produsul este recomandat ”pentru administrare dupa operatia de cancer de san si chimioterapia standard”. Cancerul de san HER 2 pozitiv afecteaza aproximativ 20% – 30% dintre pacientele cu cancer de san, iar tratamentul acestui tip de cancer cere atentie speciala si ingrijire imediata, pentru ca tumorile canceroase HER 2 pozitive au o rata de crestere mai rapida, iar sansele de recadere sunt mult mai mari. La nivel mondial, aproximativ 9% dintre femei se imbolnavesc de cancer de san in cursul vietii, iar anual, mai mult de un milion de cazuri noi de cancer mamar sunt diagnosticate in intreaga lume, rata deceselor fiind de 400.000 de persoane.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU PINTILIE, Graziella CHITU