Leon CHIRILA
Daca in domeniul politic – mai ales legat de marele nostru examen de intrare in Uniunea Europeana – am vazut cum ne „lucreaza”cei care ni se declara prieteni, inclusiv cei din Ginta Latina, si in afaceri avem destule exemple in care multi, in vorbe ne lauda, iar in fapt ne trag niste tepe de nu ne vedem. Nu voi intra in amanunte despre airbus-uri sau autostrazi, pentru ca sunt asa de incalcite itele, incat si avioanele, si autostrazile „au crapat” de rusine pentru modul in care s-au perfectat afacerile. Voi face vorbire, acum, despre atat de discutatele fregate englezesti care au intrat in dotarea fortelor noastre armate – a celor navale – pe langa care se ridica valuri de acuzatii despre mita si comisioane grase. La baza acestora s-ar afla niste gentlemani englezi – ca alte natii n-ar fi avut loc. Ei au pus la cale afacerea cu mita si comisioane mascate, ilegale, grase si chiar…infricosatoare – 7 milioane de lire sterline ?!?! Si ne-au bagat pe gat doua nave – bineinteles, cu eticheta de Royal Navy – date la casare si pe care, la fier vechi, probabil, mai scoteai vreo suta de mii de lire pe fiecare. Dar noua, englezii gentlemani ni le-au vandut cu 116 MI-LI-OA-NE de lire – tot sterline – ca sa ne intre si noua in cap, odata pentru totdeauna, ce inseamna gentiletea pur englezeasca.
Ca orice putregai, pana la urma a iesit la iveala toata tevatura si acum ne tot intrebam, cu mintea romanului, ce valoare mai are…morala englezului care ne-a tot bestelit – cand a fost vorba despre aderarea noastra la conclavul gentlemanilor Europei – ca am fi foarte corupti, daca nu chiar cel mai corupt popor? Unde-i comportamentul ales al celor care ne-au vandut fiare vechi in loc de nave competitive pentru activitatea in NATO (caci ar mai trebui „sa bagam” in ele alte vreo patru sute de milioane de lire sterline ca sa poata fi bune de ceva) ? Unde-i tinuta morala ireprosabila a englezului pe care-l dadeam ca exemplu cand faceam, candva, afaceri? Si-apoi, – ca sa respectam toate explicatiile termenului „gentleman” – mai putem vorbi despre caracterul distins al englezului – sau al englezilor, ca am inteles ca BAE Sistems ar fi o mare firma cu multi gentlemani, care au profit de circa 15 miliarde de lire si domina industria de armament britanica – din moment ce ne-au tras o teapa de s-a dus vestea ca de popa tuns?
Din toata afacerea fregatelor, ramanem, asadar – dincolo de rezultatele anchetei pe care ni le vor prezenta organele abilitate – cu senzatia amara a… frectiei englezesti despre morala, care este la fel de necesara gentlemanilor din insula britanica. Ei ar trebui sa ia singuri steguletele rosii ale coruptiei in mana, macar pentru faptul ca una e sa masori fraudele in milioane de lei, si alta sa le stivuiesti in lire sterline! Iar sfaturile pe care ni le dau toti pentru starpirea coruptiei in Romania, sa le adreseze si gentlemanilor din Marea Britanie care, precum se vede, au pierdut exact esenta titlului lor de noblete.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentFederatia “Solidaritatea Sanitara”:
Articolul următorGlume