Alianta D.A. ar obtine 46% din voturile electoratului, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, releva un sondaj INSOMAR realizat in perioada 1-6 iunie.
Potrivit rezultatelor sondajului, PSD ar intruni 23% din sufragii, PRM – 14%, Partidul Noua Generatie (PNG) – 6%, UDMR – 5%. Sub pragul electoral s-ar situa Partidul Conservator (PC) cu 2% si Partidul Initiativa Nationala (PIN) cu 1%. In cazul in care toate partidele ar candida independent, fara a mai face aliante intre ele, 31% dintre cei chestionati au spus ca ar vota cu PD, 23% cu PSD, 14% cu PRM, 13% cu PNL, 7 % cu PNG si 5% cu UDMR. PC si PIN nu ar trece peste pragul electoral, fiind cotate cu cate 2% din optiunile de vot.
Daca partidele din Alianta D.A. ar candida separat, 69% dintre votantii acesteia ar opta pentru PD, 29% pentru PNL, iar 2% ar vota o alta formatiune politica.
Conform sondajului realizat la inceputul acestei luni, romanii care au raspuns sondajului par sa doreasca, in primul rand, schimbarea ministrilor de la Sanatate si Agricultura. 29% dintre cei intervievati cred ca ministrul Eugen Nicolaescu ar trebui inlocuit din functia de ministru al sanatatii. In ceea ce-l priveste pe ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, 16% dintre romani cred ca si acesta trebuie schimbat imediat. In topul realizat de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing figureaza si Gheorghe Barbu, Monica Macovei si Mihail Hardau. Paradoxal, desi 8% dintre cei intervievati ar dori schimbarea Monicai Macovei, 20% dintre acestia apreciaza activitatea Ministerului Justitiei. Apreciate mai sunt si ministerele Afacerilor Externe si cel al Administratiei si Internelor, ambele cu 16% printre listele preferintelor romanilor. La capitolul incredere, cele mai slabe rezultate inregistreaza ministrii Gheorghe Barbu, Gheorghe Dobre, Eugen Nicolaescu, Sebastian Vladescu si Zsolt Nagy. 70% din romani mai considera utila ideea unei remanieri guvernamentale. Sondajul a fost realizat de INSOMAR prin metoda chestionarului administrat la domiciliu in perioada 1-6 iunie 2006, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1448 de persoane peste 18 ani, iar marja de eroare este +/- 2,6%.