„In acest an, alocam mai multe locuri specializarii inginerilor, de care e nevoie pe piata muncii”

– Astazi, universitatea ploiesteana isi deschide portile pentru absolventii de liceu, pentru a-si face cunoscuta oferta educationala. Totusi, pentru al doilea an consecutiv, admiterea la UPG se realizeaza fara examen. Nu exista riscul ca astfel sa nu ajunga in amfiteatre cei mai buni viitori studenti?
– Admiterea prin concurs de dosare, in care, dupa cum se stie, conteaza media de la bacalaureat si mediile din liceu, este agreata, la nivel national, de tot mai multe universitati. La Politehnica de exemplu, exista facultati care organizeaza de ani de zile acest gen de admitere. De asemenea, in strainatate metoda e aproape generalizata, cu exceptia domeniilor extrem de solicitate, unde trebuie sa se faca o departajare pana la urma. Motivatia e clara: faptul ca mediile din liceu devin hotaratoare in alegerea carierei poate servi drept stimulent pentru elev ca el sa se pregateasca foarte bine pentru bacalaureat, dar si in timpul liceului.
– Sa speram ca este asa. Revenind la oferta, ce aduce aceasta nou pentru anul universitar ce va urma ?
– Pentru toate cele 23 de domenii de licenta, au fost aprobate 1.060 de locuri fara taxa, cu 30 mai multe decat anul trecut, surplus pe care l-am repartizat facultatilor tehnice. Asta pentru ca s-a constatat, in ultimii ani, o nevoie crescuta de ingineri pe piata muncii. De altfel, in ultima vreme, interesul pentru domeniile tehnice, consacrate, ale universitatii noastre, a inceput sa creasca, desi nu atat de mult pe cat au crescut cerintele din economie. Vreau sa va spun ca sunt destul de multi studenti care sunt recrutati de firme de profil inca de pe bancile facultatii si o buna parte ajung sa lucreze, pe bani frumosi, pentru companii internationale, in tari din lumea intreaga. Recent, zece studenti au fost recrutati pe perioada de vara, in Dubai si Angola, de o prestigioasa companie care vrea sa-i angajeze. Revenind la admiterea din aceasta vara, as adauga ca viitorii candidati vor avea la dispozitie si 2.325 de locuri nesubventionate de la buget, taxa de scolarizare fiind de 16 milioane lei vechi anual, pentru invatamantul de zi, platibili in patru rate. Admiterea este complet informatizata, iar procedura de inscriere este mult simplificata. In perioada 14 – 24 iulie, in aceeasi sala, candidatul depune dosarul, achita taxa de inscriere si primeste documentul care atesta faptul ca s-a inscris.
– Ce inseamna, in mod concret, „Ziua Portilor Deschise” ?
– Aceasta incheie de fapt o intreaga perioada in care am prezentat oferta educationala pentru domeniile de licenta ale celor cinci facultati ale UPG, in licee din Campina, Sinaia, Valenii de Munte, Baicoi, dar si din alte judete precum Buzau, Dambovita si Ialomita. Astazi, de la ora 13,00 pana seara, vor putea vizita universitatea toti cei interesati, din Ploiesti si nu numai. Fiecare facultate va avea un stand propriu, unde tinerii pot afla toate informatiile despre admitere, specializari, baza materiala, perspective de angajare dupa terminarea facultatii s.a.
Raluca ENE