Agentii economici debitori nu vor mai beneficia de termenul de gratie de 30 de zile, acordat dupa data scadentei pentru plata facturilor, conform deciziei Executivului de modificare a Legii 469/2002.
Potrivit noilor reglementari, in cazul neindeplinirii pana la scadenta sau pana la un alt termen convenit a obligatiilor efectuarii platilor, cele doua parti pot prevedea, in baza contractelor incheiate, ca, in afara sumei datorate, debitorii sa achite penalitati pentru fiecare zi de intarziere. Calculul acestor penalitati poate „curge” incepand chiar cu prima zi de dupa data scadentei.
Finantistii sunt de parere ca modificarea legislativa urmareste, pe de o parte, imbunatatirea ritmului decontarilor intre agentii economici, iar pe de alta, descurajarea, intr-o anumita masura, a evaziunii fiscale. Si asta deoarece, profitand de acel termen de gratie de 30 zile, in ideea de a se sustrage achitarii debitelor, tot mai multi patroni isi cesionau actiunile unor cetateni straini, care dispareau fara urma.
Membrii Ligii Asociatiilor de Proprietari – HABITAT – nu sunt, insa, de acord cu noile reglementari. „Ani la rand am solicitat acest termen de gratie la plata facturilor, deoarece asociatiile erau descoperite 30 de zile fata de furnizori. In noile conditii, care prevad eliminarea termenului de gratie de 30 de zile, asociatiile nu vor mai putea sa plateasca facturile la timp, riscand penalitati, lucru cu care nu suntem de acord” – se arata intr-un comunicat remis presei.
C. DUMITRU