“Restituirea fostelor proprietati va bloca, cel putin un an, cererile ploiestenilor privind cumpararea sau atribuirea de terenuri”

– Numerosi ploiesteni sunt interesati de situatia terenurilor aflate in proprietatea Consiliului Local Ploiesti, in mod special a acelora cu destinatia de curti. Cei care s-au adresat si redactiei noastre vor sa afle daca exista vreo posibilitate sa cumpere asemenea terenuri, mai ales daca sunt proprietari ai locuintelor aflate pe acestea ?
– Din punct de vedere juridic, aceste terenuri apartin proprietatii private a municipiului Ploiesti si sunt atribuite, in inchiriere, detinatorilor legali ai locuintei corespunzator cotei parte pe care acestia o au in proprietate sau in folosinta.
– Exista vreo posibilitate sa-l cumpere?
– In anul 2003, legislativul ploiestean a adoptat o hotarare prin care se stabilise o procedura de vanzare a acestor terenuri. Cu toate ca munici-palitatea se astepta ca solicitarile sa fie intr-un numar destul de mare, putini dintre proprietarii caselor dobandite in baza Legii 112 au cumparat si terenurile aferente. Cu siguranta, unul dintre motivele pentru care acestia au facut pasul inapoi este acela ca vanzarea acestor terenuri se face la pretul pietei, fiind de multe ori, destul de piperat.
– Prevederile acestei hotarari sunt valabile inclusiv in momentul de fata?
– Deocamdata, aplicarea acestei hotarari a fost suspendata din cauze obiective – aparitia Legii 247 /2005 privind reconstituirea dreptului de proprietate. Pana cand nu vor fi solutionate toate notificarile ce fac obiectul legilor proprietatii – fie ca este vorba despre cladiri sau terenuri – nimic nu poate face obiectul unor actiuni de instrainare. Noi preconizam ca in maximum un an, sa incheiem actiunea de solutionare a notificarilor si a cererilor privind fostele proprietati, dupa care hotararea de Consiliu isi reia operabilitatea.
– In cazul in care proprietarul casei are copii care n-au implinit inca 35 de ani, acestia pot sa solicite atribuirea unei parti de teren pe care sa-si construiasca propria locuinta ?
– Daca se incadreaza in prevederile Legii 15/2001, prin care autoritatile locale pot aloca, gratuit, loturi de teren tinerilor sub 35 de ani in vederea construirii de locuinte, atunci, persoanele in cauza trebuie sa se adresese municipalitatii. In acest sens, cei interesati pot depune un dosar in baza caruia vor intra pe ordinea de prioritati. De retinut, insa, ca aceste terenuri se atribuie pe amplasamentele stabilite de Consiliul Local Ploiesti, nu acolo unde doreste solicitantul. Municipiul nu prea are disponibil de teren, plus ca sunt in asteptarea rezolvarii aproximativ 850 de cereri, prin care tot atatea familii tinere solicita o parcela de pamant pentru a-si ridica o locuinta. De retinut, insa, ca si atribuirea acestor loturi se va face tot dupa finalizarea, la nivel de localitate, a legilor retrocedarii.
Nicoleta Dumitrescu

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST