Cunoscuta de cand lumea, substanta de baza din levantica este un ulei eteric, ai carui componenti actioneaza linistitor asupra sistemului nervos. Este folosita sub forma de ceai, impotriva oboselii, starii de neliniste, insomniilor, migrenelor. Ceaiul se prepara adaugand o lingurita de flori peste 125 ml de apa fiarta, din care se beau zilnic una sau doua cani. Levantica poate fi folosita si sub forma de esenta. O baie prelungita in care se pune esenta ajuta la calmare si are efect benefic in cazul persoanelor cu tensiune arteriala scazuta.

INFOMEDICA

CANCER. Mirosul fin al cainilor ii poate ajuta pe medici in diagnosticarea din timp a cancerului, arata un studiu al cercetatorilor americani. Medicii au descoperit ca unii caini dresati pot detecta cancerul de plamani si de san prin mirosirea respiratiei unui pacient. Cercetatorii au observat ca unele celule canceroase elibereaza molecule diferite fata de cele sanatoase, iar acestea pot fi identificate de mirosul fin al cainilor.
DIABET. Infectiile banale pot duce la declansarea diabetului de tip 1 in cazul copiilor si al adolescentilor, e concluzia unui studiu realizat de cercetatori britanici. Acestia au analizat datele colectate timp de 25 de ani de la mii de tineri care sufera de diabet de tip 1. Medicii afirma ca se confrunta cu un tipar al conditiilor in care se produc infectiile: conditiile create de mai multi factori de mediu constanti, care produc un grup de cazuri intr-un singur loc, intr-o perioada mai lunga de timp.
UNGHIILE. Lipsa vitaminei A si a calciului determina uscaciunea si lipsa de stralucire a unghiilor. Carenta proteinelor, acidului folic si vitamimei C cauzeaza cresterea excesiva a cuticulelor. Lipsa acidului hidrocloric se reflecta in unghii care se exfoliaza si sunt casante. Un aport insuficient de vitamina B12 poate determina uscarea excesiva a unghiei, innegrirea si curbarea acesteia. Lipsa zincului din corp poate duce la aparitia unor puncte albe pe unghii. Crapaturile pe unghii semnaleaza o hidratare insuficienta. Daca unghiile sunt exfoliate si crapate, consumul zilnic de apa este unul foarte scazut. Pielea rosie in jurul cuticulelor poate avea la origine o alimentatie saraca in acizi grasi esentiali.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU PINTILIE, Graziella CHIsU