Corpul Politiei Comunitare din Azuga numara sapte oameni: sase agenti plus inspectorul sef, Marian Ionita (foto). De la acesta, am aflat ca principala problema a serviciului pe care il conduce este lipsa personalului. Astfel, Politia Comunitara a trebuit sa „stea” in patru agenti, vreme de aproape o jumatate de an, dupa ce, la sfarsitul lui 2005, doi agenti parasisera institutia. Fiindca legea administratiei nu permitea efectuarea de noi angajari, locurile vacante au fost completate abia in mai si iunie, anul acesta. Cum misiunea celor patru agenti ramasi in Politia Comunitara era sa pazeasca sediul Administratiei Financiare a orasului, singurul caruia i se puteau desemna alte operatii era tocmai seful politistilor comunitari. Marian Ionita rezuma cu rigoare aceasta situatie: „Eu comandam, eu executam.” Si ce anume reusea sa execute inspectorul sef? „Patrulam pe raza localitatii si interveneam cand erau reclamatii si sesizari.” Cand nu se-ajunge cu propriile forte, Marian Ionita intreprinde „actiuni” alaturi de oameni de la Politia Judeteana si de la postul local de Jandarmerie. Inspectorul sef declara ca principalele probleme pe care le are de rezolvat sunt legate de depozitarea ilegala a gunoaielor si de comertul ambulant desfasurat in locuri neautorizate de Primarie. Pe langa acestea, mai „pica” si sesizari din partea locatarilor blocurilor privind perturbarea linistii publice.
* Din amenda in amenda
„Zilele trecute am amendat niste romi pentru ca scosesera la vanzare, pe marginea strazii, obiecte de aluminiu, ceaune, cratite, etc. Erau patru in total, insa doar unul dintre ei statea pe trotuar sa precupeteasca, restul ramasesera in masina. Legea nu-ti da voie sa-l amendezi decat pe cel pe care-l surprinzi in timp ce vinde, asa ca l-am amendat doar pe acesta. I-am dat maximul: 150.000 lei vechi. Daca-i prindeam pe toti patru, mai insemna ceva; dar asa, e praful de pe toba”, comenteaza Marian Ionita. „Apoi, am dat amenzi pentru depozitarea deseurilor la vechea groapa de gunoi a orasului, loc care, in prezent, se afla in proces de ecologizare. La noi in oras, se construieste intens, asa ca e mult moloz de care proprietarii santierelor trebuie sa se descotoroseasca. Insa, ca sa se scape de el in mod legal, trebuie sa plateasca operatorului de salubritate o taxa speciala. Din cate stiu eu, taxa e aproape 300.000 lei vechi pe metru cub. Se pare ca unora nu le surade ideea s-o plateasca si se gandesc sa «dribleze», recurgand la serviciile unui bastinas care face comisioane de felul asta. Pe un astfel de «prestator de servicii» l-am amendat binisor. Il pandeam de mult: il vedeam trecand cu masina, stiam unde se ducea, dar nu ma puteam lua dupa el. Nu am nici un mijloc de transport. Dar tot mi-a picat in mana; de cum l-am zarit, am luat-o la fuga dupa el. Aveam aparatul foto la mine, astfel incat i-am putut face si poza, nemailasandu-i nicio sansa sa-si tagaduiasca faptele. L-am amendat cu 1 milion de lei vechi”, relateaza Marian Ionita.
Un alt „filaj”, pe care acesta trebuie sa-l faca, este la vilegiaturistii bucuresteni care isi petrec week-end-ul in casele pe care si le-au construit aici. Aceasta panda are, insa, mai putine sanse de reusita: proprietarii arunca sacii cu deseuri din mersul masinilor. „Am semnale ca, in anumite locuri, se arunca sistematic gunoaie de catre turistii proprietari de case de vacanta.” In loc sa-si plateasca un administrator care sa le scoata tomberonul la poarta, in ziua cand e programat sa soseasca masina operatorului de salubritate, acestia aleg sa-si debarce sacii cu gunoi menajer, duminica, la plecarea din statiune. „Nu-i pot prinde. Chiar daca as avea masina sa-i urmaresc, legea nu mi-ar permite sa-i trag pe dreapta”, ne-a mai spus, cu vadita nemultumire, inspectorul sef Ionita.
Ionut STANESCU