* Capetenia cecenilor a fost ucisa
–––––––––––––––
Liderul insurgentilor ceceni, Samil Basaiev, a fost ucis. Anuntul a fost facut de directorul serviciului de informatii rusesc FSB, dupa o intalnire cu presedintele Putin. Acesta a spus ca Basaiev a fost omorat duminica noapte, intr-o operatiune a trupelor speciale desfasurata in Ingusetia, o republica rusa vecina Ceceniei. Samil Basaiev era considerat cel mai cautat om din Rusia. Era responsabil pentru numeroase atentate, intre care si teribilele atacuri de la Beslan, de anul trecut si cel de la Teatrul din Moscova, din 2002. Serviciul de informatii rusesc pusese pe capul sau o recompensa de 10 milioane de dolari.
* Explozie puternica la New York
––––––––––––––––
O explozie puternica a cauzat prabusirea unei cladiri de pe Madison Avenue in New York
Cladirea care s-a prabusit avea trei etaje si se afla in cartierul new-yorkez Manhattan. Purtatorul de cuvant al departamentului de pompieri a declarat ca dupa toate aparentele a fost vorba despre o posibila explozie. Martorii ocularii sustin ca au auzit o explozie in cladire dar nu pot preciza daca a fost inainte sau dupa ce a izbucnit incendiul.
Explozia produsa la ora locala 9 AM a provocat un nor imens de fum, la fata locului fiind prezente zeci de masini de politie si de pompieri.
Conform agentiei Reuters, Casa Alba a declarat ca prabusirea nu a survenit in urma unui act de terorism dar unii martori au declarat ca nu cred ca explozia a intervenit in urma unei scurgeri de gaze.
* Romania are castig de cauza in cazul Bastroe
––––––––––––––––
Comisia de ancheta a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) creata pentru a evalua impactul ecologic al construirii de catre Ucraina a canalului Bastroe din Delta Dunarii a ajuns ieri la concluzia ca proiectul are un impact ecologic nefast, comisia dandu-i astfel dreptate Romaniei, care contesta construirea canalului.
Comisia stiintifica, reunita de catre Comisia economica pentru Europa a Natiunilor Unite (CEE-ONU), a apreciat drept ‘probabil un important impact nefast transfrontalier’ in aceasta zona din Delta care separa Romania de Ucraina. Expertii, care le-au adus la cunostinta celor doua tari concluziile lor, dupa sesizarea facuta in 2004 de catre Bucuresti, au estimat ca respectivul canal, mai exact senalul navigabil sapat intr-un brat existent al Dunarii, distruge habitatul pestilor si al pasarilor migratoare din aceasta zona protejata si le perturba reproducerea. In opinia expertilor, dragarea albiei fluviului va antrena, de asemenea, constituirea de depozite de sedimente sau deversarea lor in mare, cu riscul de a perturba zone marine.
Senalul navigabil, a carui prima faza a fost deja inaugurata in 2004, le-a permis deja navelor ucrainene sa ajunga in Marea Neagra circuland pe Dunare fara sa treaca prin canalele romanesti existente si, prin urmare, fara sa plateasca Bucurestiului dreptul de trecere. Lucrarile au fost suspendate la sfarsitul anului trecut, dar s-ar putea ca cea de-a doua faza sa demareze in aceasta vara, a declarat in fata presei presedintele comisiei respective, Joost Terwindt.
Construirea senalului navigabil, cu o lungime totala de 90 de km, a mai fost denuntata din cauza impactului sau ecologic, in afara de Romania, si de catre Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si Fondul Mondial pentru Natura.