Muzeul Hartilor si o expozitie de pictura au pus pecetea artei profesioniste

Doua momente culturale de inalta tinuta s-au petrecut, ieri, la Cornu – comuna prahoveana care emite indreptatite pretentii la statutul de asezare europeana. Aici, la Caminul Cultural – si nu stim de ce asezamantul nu-i denumit Casa de Cultura – in prezenta unei asistente – i-am spune de mana intai – s-a incheiat Tabara de creatie (pictura – n.n) „Dan Platon”, in care au fost prezenti 11 artisti plastici profesionisti din Bulgaria (2) si din tara noastra – membri ai Uniunii Artistilor Plastici. Intre acestia, patru prahoveni cunoscuti si recunoscuti la nivel national: Valter Paraschivescu, Speranta Stefanescu, Mihaela Laslo si Mariana Ghiorghita – director al Casei de Cultura „I.L. Caragiale” Ploiesti, organizatorul taberei. Zece zile de lucru efectiv au prilejuit artistilor dupa cum spunea pictorita baimareana Mihaela Ganta – sa faca „ceea ce ne place: sa pictam”, imortalizand peisajul zonei, obiective de patrimoniu (vedeta fiind Biserica din Cornu de Jos, datand din secolul 15), arhitectura locului, portrete. Lucrarile au fost asezate, ieri, pe simeze si au devenit o expozitie despre oamenii si locurile din Cornu, in cel mai bun sens al cuvantului.
Despre expozitie, fostul prim ministru al Romaniei – Adrian Nastase, deputatul Marian Saniuta, Florin Sicoie – directorul Muzeului de Arta Ploiesti, au avut numai cuvinte de apreciere, considerand totodata ca „prin Cornu lumea va afla cum suntem, cum este satul romanesc”.
Al doilea eveniment la fel de important si de aceeasi factura profesionista a fost inaugurarea Muzeului Hartilor apreciat ca o pagina de istorie nationala. La etajul aceleiasi cladiri a Caminului Cultural si-au gasit loc de expunere aproape 160 de harti, donate de sotii Dana si Adrian Nastase. In cuvantul sau, cunoscutul om politic dar cu o aplecare speciala spre cultura, sublinia ca incepe, astfel, sa devina „un fiu al satului”. De asemenea, donatorul a apreciat ca muzeul – de fapt o sectie a Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi, din Bucuresti, condus de Ion Octavian Penda, prezent si el la Cornu – imbogateste „ceea ce este radacina, specificul locului”, intrucat sensul unei colectii, in opinia sa, „este cel de a transfera ceea ce este unitar si are sens, catre comunitate”.
Sa mai notam ca reusita muzeului este completata si prin expunerea a patru busturi de cartografi ramasi in istorie – Nicolae Milescu Spataru, Stolnicul Constantin Cantacuzino, Nicolaus Olahus, Johanes Honterus, ca si de inspirata prezentare pentru public a numeroase litografii si gravuri.
Leon CHIRILA