Primul ministru israelian Ehud Olmert crede ca eventuala forta de pace ar trebui sa supravegheze si frontiera dintre Liban si Siria, pentru a opri livrarile de arme catre Hezbollah. Forta de pace ar putea fi incadrata in structurile NATO si formata din trupe europene, deoarece soldatii americani ar fi priviti cu ostilitate de localnici.
Statele Unite sustin Israelul in incercarea de a dezarma miscarea Hezbollah, dar nu doresc totusi lichidarea acestei formatiuni care beneficiaza de sprijinul multor libanezi siiti. Americanii incearca, pe de alta parte, sa convinga statele arabe moderate sa faca presiuni asupra Siriei, pentru a pune capat sprijinului pentru Hezbollah si aliantei neoficiale cu Iranul. In acest scop, presedintele George W.Bush l-a primit duminica la Casa Alba pe ministrul de externe al Arabiei Saudite.
Damascul a dat, la randul sau, semnale de deschidere: un ministru sirian s-a oferit sa ajute Statele Unite la „localizarea celulelor Al Qaida din Liban”. Un alt ministru a precizat insa ca Siria va intra in lupta daca Israelul invadeaza Libanul. Celalalt aliat al Hezbollah, Iranul, isi mentine atitudinea sfidatoare: presedintele Ahmadinejad a sfatuit ieri Israelul „sa-si faca bagajele si sa plece” din Orientul Apropiat, deoarece a declansat un conflict care va duce la propria sa distrugere.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIn fata partidului,
Articolul următorASTAZI DE INTERES