Frica de moarte, de poluare, de boli, de alimente nesanatoase, de lupi sau de terorism, reale sau imaginare, angoasele noastre si corolarul lor, cautarea riscului de grad zero, au efecte paralizante asupra societatii.
Avertismentul specialistilor este urmatorul: atentie la psihoza ! Materialul atentioneaza asupra unui fenomen raspandit la nivel mondial si numit sinistroza, devenit in lumea moderna un business, o industrie.
Avem, insa, de-a face aici cu o industrie nu tocmai curata intrucat, sustin specialistii, acest climat de teama nu este bun nici pentru planeta, nici pentru sanatatea locuitorilor sai si nici pentru democratie, mai ales ca nu reiese de nicaieri ca astazi am fi expusi unor riscuri mai mari decat altadata.
Nu riscurile s-au schimbat, ci perceptia pe care o avem despre ele, iar exemplele date in cuprinsul materialului sunt cat se poate de convingatoare. Cicungunia este doar o intepatura de tantar pentru insularii care au cunoscut tifosul sau holera.
Toate tipurile de salmonela luate impreuna provoaca o suta cinzeci de decese anual, fata de 15 mii cate erau cauzate in anii ’50 de intoxicatiile alimentare. Teroarea lui Robespierre a ucis de cincizeci de ori mai multe persoane decat terorismul lui Ben Laden, Cernobalul nu este Hiroshima, New Orleans nu este Atlantida. Si numai longevitatea noastra ajunge pentru a demonstra ca, desi suntem macinati de stres, de tutun, mercur si dioxina, suntem astazi mai vigurosi la 70 de ani decat erau bunicii nostri la 40. Deci, nici un motiv de cosmaruri.