61 de ani de la detonarea bombei atomice
Mii de oameni au venit, ieri, la Hiroshima, pentru a comemora 61 de ani de la prima detonare a unei bombe atomice. La reuniunea anuala din Parcul Pacii, au participat militanti pentru pace, supravietuitori, copii, dar si importante oficialitati japoneze.
La ora 8 si 15 minute dimineata, momentul in care a explodat bomba, un urias clopot de metal a marcat tragedia de la Hiroshima. A urmat un minut de reculegere in memoria celor peste 220 de mii de victime ale atacului american asupra orasului nipon. Pentru a nu se uita tragedia acestui act, Hiroshima a devenit un bastion al pacii. Iar ziua de 6 august ofera prilejul rememorarii, dar si al protestului oamenilor fata de arma nucleara.
Seful Parlamentului palestinian – arestat
Cunoscut drept un important membru al miscarii islamiste Hamas, acesta a fost arestat sambata-seara, la Ramallah, de catre armata israeliana. In varsta de 58 de ani, Aziz Doweik a fost ales presedinte al Consiliului legislativ palestinian la o luna dupa victoria Hamas la legislative. Armata israeliana a motivat gestul prin faptul ca Doweik este unul dintre liderii organizatiei teroriste Hamas.
Libanul nu accepta rezolutia ONU
Libanul respinge proiectul de rezolutie ONU convenit de Statele Unite si Franta, motivand ca acesta permite trupelor israeliene sa ramana in Liban, a anuntat presedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri. Berri considera ca documentul ignora planul cu sapte puncte adoptat de guvernul libanez, care prevede incetarea focului, retragerea Israelului si revenirea tuturor refugiatilor. „Libanul respinge orice rezolutie care nu include cele sapte puncte”, a anuntat Nabih Berri.
El a spus ca Libanul va cere tarilor arabe sa-i sustina pozitia fata de proiectul franco-american. „Noi nu va cerem sa participati la razboi, dar voi aveti mijloacele necesare pentru a ajuta la impunerea planului de pace libanez”, a adaugat el.
Arabia Saudita, Egiptul si Iordania au anuntat, pana acum, ca sustin planul de pace in sapte puncte prezentat de premierul libanez Siniora, la sfarsitul lunii trecute. Fuad Siniora i-a spus, ieri, secretarului american de stat, Condoleezza Rice, ca rezolutia ONU trebuie sa specifice retragerea Israelului dincolo de granita libano-israeliana“. Principalul sustinator al Hezbollah, Iranul, a anuntat ieri, ca fiind “injust”, proiectul de rezolutie al ONU. ONU redacteaza un proiect de rezolutie prin care cere miscarii siite Hezbollah sa inceteze atacurile asupra Israelului, iar israelienilor sa renunte la ofensiva militara in Liban.
Rezolutia ar putea fi votata astazi sau maine.