Mai multe guverne si personalitati au condamnat ieri bombardarea de catre armata israeliana, a unui adapost din localitatea Qana, sudul Libanului, incident soldat cu moartea a 52 de civili, intre care 30 de copii.
Indonezia, statul cu cea mai importanta comunitate musulmana din lume, a condamnat ferm bombardamentul, calificandu-l drept „un act criminal care depaseste limitele umanitatii” si incalca „legile internationale”, se arata intr-un comunicat al guvernului de la Jakarta.
Indonezia, tara cu 220 de milioane de locuitori, in proportie de 90 la suta musulmani, nu intretine relatii diplomatice cu Israelul.
In Irak, presedintele Jalal Talabani si cel mai important lider religios siit irakian, marele ayatollah Ali Sistani, au condamnat la randul lor atacul, cerand incetarea imediata a focului si interventia comunitatii internationale.
„Este inuman. Nimeni nu a supravietuit bombardamentului, nici macar femeile si copii din adaposturi. Aceasta agresiune a atins limitele insuportabilului. Nu mai putem sta cu bratele incrucisate”, a sustinut ferm Sistani, cunoscut pentru moderatia sa.
„Vor exista consecinte majore pentru regiune”, a adaugat ayatollahul, subliniind ca este vorba de „una din cele mai oribile si mai indescriptibile scene de razboi”.
In ceea ce il priveste pe presedintele irakian Jalal Talabani, acesta a marturisit ca a primit vestea bombardamentului cu „profunda tristete si manie” si a cerut incetarea imediata a focului, anuntandu-si sprijinul pentru poporul libanez in eforturile acestuia de a-si afirma suveranitatea asupra teritoriului sau.
Bombardamentul de la Qana este un „eveniment extrem de regretabil”, survenit intr-un moment in care comunitatea internationala cere Israelului sa dea dovada de moderatie, a apreciat ieri guvernul japonez, cerand incetarea imediata a focului.