Procesatorii vor majora pretul produselor din carne, in urma costurilor ridicate ale materiei prime, care au inregistrat cresteri de 25-30% in aceasta vara si a scumpirii preturilor la utilitati, a anuntat ieri Asociatia Romana a Carnii (ARC). „Cu riscul reducerii consumului si al vanzarilor, suntem obligati sa ajustam pretul produselor din carne la noua situatie, intrucat avem de platit creditele contractate pentru investitiile necesare atingerii standardelor europene de calitate si igiena”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
Potrivit directorului executiv al ARC, Mihai Visan, cresterea pretului la materia prima pe piata interna este cauzata de majorarea pretului in acest domeniu pe piata europeana si a productiei interne scazute, mult sub nivelul cererii. „Pretul carnii de porc din statele europene a crescut in aceasta vara, fiind un sezon favorabil consumului, dar si in urma reticentei manifestate, inca, fata de carnea de pasare, in urma aparitiei gripei aviare”, a spus Visan. Potrivit datelor ARC, carcasele de porc sunt importate din statele europene cu un pret de 2-2,2 euro pe kilogram, fata de nivelul de 1,6 euro, din perioada primaverii, la care se adauga taxa vamala de 10%. Procesatorii sustin ca pretul ridicat de pe piata romaneasca este generat si de productia interna scazuta, care se situaza mult sub nivelul cererii.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorFoc la Busteni