• Medicamentele se prescriu pentru 90 de zile
• Antidiabeticele orale se ridica de la farmaciile cu circuit deschis

Dupa cum v-am informat, in numerele trecute ale ziarului, au fost adoptate reglementari noi privind asigurarea tratamentului pentru bolnavii de diabet. Va prezentam, de aceasta data, si alte elemente de interes.
• Programul national de diabet zaharat cuprinde trei componente si anume: “Preventia si controlul in diabet si alte boli de nutritie”, “Tratamentul cu insulina al bolnavilor cu diabet zaharat” si “Tratamentul cu antidiabetice orale ale bolnavilor cu diabet zaharat”.
• Programul national de diabet zaharat se finanteaza integral din bugetul Ministerului Sanatatii Publice prin transfer de la bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
• Medicii de familie aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate asigura monitorizarea bolnavilor cu diabet zaharat tip 2 cu medicatie orala, conform recomandarilor medicului specialist sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice.
• Medicii specialisti desemnati asigura monitorizarea bolnavilor cu diabet zaharat insulinotratati conform recomandarilor medicului specialist sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice.
• Medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice asigura monitorizarea tuturor bolnavilor cu diabet zaharat cuprinsi in program, fac evaluarea initiala, stabilesc schema terapeutica si planul de monitorizare si asigura reevaluarea bolnavilor cu diabet zaharat.
• Transmiterea schemelor terapeutice si a planului de monitorizare individual, prin scrisoare medicala, de la medicii specialisti sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice la medicii de familie si la medicii de familie desemnati, se face prin intermediul bolnavului.
• Medicamentele specifice diabetului zaharat se acorda pe baza prescriptiilor medicale eliberate de catre medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, de catre medicii specialisti desemnati si de catre medicii de familie (conform schemei terapeutice stabilita in scrisoarea medicala de catre medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice), conform dispozitiilor legale in vigoare.
• Medicamentele antidiabetice pentru tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat se prescriu pentru o perioada de pana la 90 de zile.
• Pentru cresterea accesului la tratament al bolnavilor cu diabet zaharat cuprins in program, eliberarea medicamentelor antidiabetice orale se face prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate incepand cu data de 1 octombrie 2006.
• Eliberarea medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor se realizeaza prin farmaciile cu circuit inchis apartinand unitatilor sanitare din reteaua Ministerului Sanatatii Publice sau ale ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie.

Acordarea consultatiilor si prescrierea tratamentului

• Consultatia de includere in program sau excluderea din program. Includerea, ca si excluderea, se vor asigura exclusiv de catre medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, indiferent daca lucreaza in unitati sanitare publice sau private, aflati in relatie contractuala directa sau prin unitatile sanitare, cu casele de asigurari de sanatate. Responsabilitatea stabilirii schemei terapeutice, a includerii sau excluderii in/din program apartine exclusiv medicului specialist sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice si se face conform protocolului aprobat.
• Consultatia de control se efectueaza de catre medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, de catre medicul de familie sau medicul specialist desemnat, pe baza de scrisoare medicala trimisa de catre medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, cu exceptia copiilor si a gravidelor cu diabet zaharat pentru care consultatia de control se face exclusiv de catre medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice.
• Colaborarea medicului de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice cu medicii de familie precum si cu medicii specialisti desemnati trebuie sa fie bazata permanent pe scrisoarea medicala, ceea ce permite si obliga inregistrarea in fisa bolnavului a tuturor modificarilor survenite.
• Prescrierea medicatiei va fi facuta de medicul de familie numai pentru beneficiarii noninsulinotratati ai programului, conform schemei terapeutice initiate de medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice si planului de monitorizare.
• Prescierea medicatiei va fi facuta de medicii specialisti desemnati, pentru beneficiarii insulinotratati ai programului, conform schemei terapeutice initiate de medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice si planului de monitorizare.
• Necesitatea modificarii schemei de tratament indreptateste si obliga medicul de familie si medicii specialisti desemnati sa trimita bolnavul medicului de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, care va elabora noua schema terapeutica.
• Ingrijirea copiilor cu diabet zaharat se va face in exclusivitate de catre medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice.
• Ingrijirea gravidelor cu diabet zaharat (preexistent sarcinii sau gestational) se va face in exclusivitate de catre medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice.
• Medicii de familie si medicii specialisti desemnati in derularea programului au obligatia de a trimite pacientii cu diabet zaharat la cel putin doua consultatii de control pe an la medicul de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice, conform schemei terapeutice initiate si calendarului planului de monitorizare precizat de catre acesta.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMutari surpriza
Articolul următorRADETI ! RADETI ! RADETI !