In perioada 17-22 septembrie, la Sinaia are loc cea de-a sasea editie a Conferintei Internationale „Scientific Computing in Electrical Engineering”- SCEE (Calculul Stiintific in Ingineria Electrica). Este pentru prima data cand o tara din estul Europei gazduieste acest eveniment, primele editii fiind organizate in Germania, Olanda si Italia. In cadrul acestei editii, vor fi prezentate 104 lucrari, 40 dintre acestea apartinand specialistilor romani. Intalnirea de la Sinaia are ca organizator Universitatea Politehnica Bucuresti, parteneri ai SCEE fiind cele mai mari companii europene din domeniul microelectronicii: Philips, Infineon si ST Microelectronics. Scopul conferintelor SCEE este acela de a pune in legatura oamenii de stiinta din mediul universitar cu cei din mediului industrial, astfel incat intre cele doua parti sa aiba loc consultari pe marginea „modelarii si simularii circuitelor electronice si a campurilor electromagnetice”. Simularea circuitelor este indispensabila in calea realizarii oricarui produs microelectronic, deoarece numai testele pe computer pot dezvalui daca mecanismele respective sunt viabile si pot fi intr-adevar realizate. Daca aceste calcule ar fi sarite si s-ar trece direct la punerea in opera a schemelor tehnice, costurile industriale ale eventualelor esecuri ar fi enorme.
Gabriela Ciuprina, conferentiar la Facultatea de Inginerie Electrica a Universitatii Politehnice Bucuresti, spune ca „Este foarte important ca mediul academic din Romania participa la aceasta conferinta, deoarece firmele prezente aici sunt printre cele mai mari din lume. Inginerii romanii au ocazia sa contribuie la dezvoltarea tehnologiei de ultima generatie. In urma acestei intalniri, se pot stabili parteneriate pentru proiecte viitoare derulate cu sprijin de la UE. Europa vrea sa depaseasca SUA la capitolul dezvoltarii tehnologice si in acest scop pune la bataie un buget de 2 miliarde de euro”.
Telefonul devine mai „mobil” la imagini
Reprezentantii Philips si Infineon (divizia de cercetare a Siemens), Wil Schilders (stanga) si Uwe Feldmann (dreapta), spun ca sunt multumiti de felul in care este organizata conferinta de la Sinaia, motivatia lor pentru a veni aici sintetizandu-se in trei puncte: sa puna intrebari, sa ridice probleme si sa stabileasca punti de legatura cu lumea academica. „De obicei, mergem la conferinte unde se discuta fie numai matematica pura, fie numai fizica. Aceasta este printre conferintele unde cele doua domenii se intrepatrund. Intalnirea cu specialisti din domeniul ingineriei electrice este o sursa de inspiratie pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntam. Sunt multe demonstratii pe care le intelegem mai putin, insa, asistand la ele, ne vin idei noi si avem ocazia sa privim lucrurile din alte puncte de vedere. Pentru a alege un exemplu practic dintre lucrarile prezentate la conferinta, putem vorbi de imbunatatirea felului in care se transmit imaginile prin telefonul mobil”, declara cei doi.
Ionut STANESCU