Victor are patru ani si Stefan – sase. Vin sa inoate la piscina Hotelului Sinaia de cateva luni bune. Victor face si schi, aflam de la bunica lui. Nu a invatat insa sa schieze, dupa cum nici tainele natatiei nu ii sunt pe deplin cunoscute. Pentru ca nu sta la „interviu”, bunica sa il dojeneste aristocratic: „Raspunde, cand esti intrebat ceva, Victor!” Pana la urma, femeia ia explicatiile pe cont propriu, lasandu-l pe nepot sa se lupte cu emotiile intalnirii cu bazinul. „E foarte atent la indicatiile profesorului Ciocalteu, care i-a fost profesor de inot si mamei sale.”, spune batrana zambind gales si sprijinindu-se in baston, atenta sa nu alunece pe pardoseala de gresie. Dupa cateva vaicareli si plansete imbufnate, cei doi copii ies afara din vestiare echipati in slip si aripioare pneumatice. Lui Victor, bicepsul de aer ii joaca o festa, astfel incat e nevoit sa-l primeneasca, lipindu-si buzele de rozeta de cauciuc. Sufla de cateva ori, apoi il strecoara in jurul bratului si, impreuna cu prietenul sau, coboara scarile catre bazinul de inot.

„L-am adus sa-nvete sa inoate”

Statura instructorului este solitara printre mogaldetele care, agitandu-si mainile si picioarele, se straduiesc sa nu ajunga pe fundul bazinului. Printre piticii care dau din membre haotic, rasare un “peste” mai mare, un baietel supradezvoltat din Comarnic. „Prima oara am venit aici acum sase luni. L-am adus ca sa-nvete sa inoate”, ne spune mama sa. Instructorul ii ia perechi, perechi, le tine mana sub burta si-i trage lent de la un capat la altul al bazinului. Abia se mai poate distinge cat inainteaza mormolocii pe cont propriu si cat sunt remorcati de mana profesionista. O lungime de piscina, apoi alta, apoi repaus: e randul altora doi. Din cand in cand, instructorul intrerupe acest exercitiu, pentru a-i invata pe copii sa plonjeze in apa. Micutii se tanguie, se codesc, se fastacesc si intr-un final, rusinandu-se de asistenta, cu ochii inchisi, isi dau drumul de pe bordura de faianta – pleosc! – facand stropii sa sara in toate directiile. Cat timp sunt lasati sa-si astepte randul, Victor si Stefan se refugiaza clantanind din dinti pe una dintre scarile pe care se intra in piscina. Instructorul ii cheama la ordine pe cei doi micuti poltroni si, sustinandu-le burtile, se-apuca din nou sa traverseze cu ei luciul talazuit al bazinului. Concentrat sa-si sincronizeze balaceala mainilor cu cea a picioarelor, Stefan inghite putin din lichidul ambiental. Baietelul scoate limba, vexat de gustul salciu care i-a inundat gura, scuipa, balbaie cateva cuvinte, si-apoi se-agata de bratul instructorului Ciocalteu ca o maimutica care se catara in primul copac.
Sauna, sala de forta si bazin
Intrarea la piscina hotelului Sinaia costa 16,5 lei – pentru adulti, si 8,5 lei – pentru copii. Se pot face si abonamente: pentru adulti 90 de lei pe luna, iar pentru copii 50 de lei pe luna. Delimitarea tarifului se face la 12 ani. Exista si posibilitatea unor abonamente chenzinale, ele costand jumatate din tariful lunar. Pe langa inot, de acesti bani, clientii au acces la sauna si la o sala de gimnastica dotata cu aparate de forta. Profesorii de inot care vin cu grupuri de elevi au intrarea gratuita. Dimensiunile bazinului sunt restranse (9m×6m si o adancime uniforma de 1,5m), de aceea clientela piscinei e formata, preponderent, din copii veniti sa invete sa inoate.
Ionut STANESCU