Bisnitarii isi dau mana cu oamenii legii in buricul orasului

Imaginea zonei centrale a municipiului Ploiesti este, in timpul zilei, una extrem de animata. Terase pline, tarabe intesate de carti scoase la vanzare, mese de sah la care se desfasoara adevarate batalii intre pensionarii pasionati de acest sport, taximetristi plictisiti, parcati intr-o rana, in asteptarea clientilor si, nu in ultimul rand, destul de multi turisti. Cei care poposesc pentru o noapte sau doua la hotelurile din centrul capitalei de judet aleg, in mare parte, ca loc de plimbare, zona vecina Casei Albe. De ce „peisaje” are parte turistul strain de oras si cu ce impresii poate pleca din Ploiesti, pentru a povesti si altora cum e viata in centrul municipiului nostru, animata de cohorta de bisnitari care isi face veacul de ani de zile in centru, sub ochiul indiferent al oamenilor legii, aflati din relatarea urmatoare.
Cu ce se intalneste turistul sosit pentru prima oara in orasul nostru? Care este imaginea din zona centrala care il poate impresiona mai tare? Sa fie oare parcul, politistii comunitari impreuna cu cei de la Ordine Publica patruland permanent zona sau haita de bisnitari care coloreaza, la propriu, zona centrala a orasului ?! Schimbasii, hotii de telefoane si liota de puradei care ii insotesc, de multe ori, la „locul de munca”, reprezinta o realitate negativa pe care toate organele legii din oras nu reusesc sa o stopeze, de ani si ani de zile. Daca pana de curand te agatau, la propriu, pe strada, pentru a-ti vinde o „furaciune”, mai nou baietii par in vid de activitate, ocupandu-si timpul cu filatul potentialilor clienti. De pe bancile situate la cativa pasi de statia de taximetre, aflata in apropierea fast-food-ului Mc Donald’s, „smecherii” se ridica numai cand fileaza un prezumtiv client, nemaifiind la fel de agasanti ca inainte. Cu toate acestea, activitatea pe care acestia o presteaza se poate incadra, chiar si la prima vedere, intr-una care eludeaza cadrul legal.

Politia inerta

„Haoleo, nu da, ma, nu da!”. Doi puradei nespalati alearga, razand cu gura pana la urechi, lovind, din viteza, trecatorii. Copiii nu sunt de capul lor. De pe bancile din apropiere, cativa tuciurii tatuati se hlizesc, privind faptele de vitejie ale celor mici. „Da, ma, si tu, nu mai plange!”. Un alt grup de „colegi” discuta aprins. Numara cateva bancnote de euro si gesticuleaza, fiind, din cate se pare, in toiul unei tranzactii financiare. La cativa metri de acestia, aparatul de fotografiat surprinde trei politisti care nu par deloc deranjati de grupul de „intreprinzatori”. Oamenii legii sunt salutati cu respectul cuvenit: „Traiti, sefu’!”. Bisnitarii devin extrem de supusi, salutand, cu aplecarile de rigoare, organele legii. Probabil ca gestul de politete al sutilor a fost unul suficient pentru organe, pentru a pleca, fiind, probabil, multumite, ca li s-a recunoscut statutul.

Sutii, organele si pacalirea legii

Toti ploiestenii stiu ca, daca vrei sa-ti procuri o camera video sau orice alt produs la un pret foarte avantajos, trebuie sa mergi cu „incredere” la baietii descurcareti din centrul urbei. Bineinteles ca toate produsele procurate pe loc sau la comanda, de la telefoane mobile la aparatura de mii de euro, se tranzactioneaza fara nici un fel de acte de provenienta. In limbaj de specialitate, aceasta fapta se mai numeste si „Evaziune fiscala” iar „procurarea” la care fac referire indivizii care misuna prin centru se mai traduce, in limbajul pragmatic al Codului Penal, in articolele 208 si 209, care privesc furtul si furtul calificat. Daca pe acest tip de oameni nu-i deranjeaza nimeni de la „locul de munca”, cetateanul simplu este amendat si pedepsit la cea mai mica intarziere de la plata datoriilor catre stat, nemaivorbind de ocolirea acestora, cand deja se trece in latura penala a problemei. Dar probabil ca bisnitarii din centrul orasului au statut special, in fata oamenilor legii !

Codurile care te pot „agata”

Pentru a intelege mai bine atat gravitatea situatiei tolerate de organele statului, cat si riscurile la care va expuneti cumparand un produs fara atestat al originii, va prezentam prevederile legale privind furtul si evaziunea fiscala.
Cod Penal/Titlul III/Infractiuni contra patrimoniului/Furtul:
„Art. 208. – Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani”.
Art. 26. – Complicitatea
„Complice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod, la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Este, de asemenea, complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita”.
Evaziunea fiscala – varianta pentru cumparatori
Conform ultimelor acte normative aprobate de Guvern, achizitionarea unui produs neinregistrat in nici un fel de evidenta fiscala, si cumparatorul bunului furat este pasibil de pedepse privative de libertate de la 6 luni pana la 20 de ani, in urma ocolirii taxei pe valoarea adaugata.

Ce parere au sefii institutiilor abilitate sa ia masuri

In Ploiesti a luat fiinta, la data de 1 aprilie, 2005, institutia Politiei Comunitare. Comandantul comunitarilor ploiesteni este Carmen Musat. Aceasta ne-a prezentat un punct de vedere, pentru a ne clarifica asupra gradului de responsabilizare al comunitarilor, comparativ cu celelalte institutii ce asigura ordinea publica pe teritoriul municipiului.
„Nu vreau sa spun ca aceasta situatie expusa de dumneavoastra nu intra si in atributiile noastre. Dar eu stiu ca primarul Emil Calota a ridicat odata aceasta problema intr-o sedinta si a capatat promisiunea, din partea Politiei, ca se va rezolva aceasta situatie. Dar nu pot sa dau vina pe nimeni”.
Comisarul-sef Viorel Dosaru, comandantul Politiei municipiului Ploiesti, considera ca principala cauza a existentei acestei situatii de fapt o reprezinta vidul legislativ in domeniu. “Deocamdata nu le putem acorda decat simple contraventii. Daca ii prindem cu schimb valutar, se procedeaza la confiscarea sumei. Daca au aparatura fara acte de provenienta, se confisca si se iau masurile legale necesare. Oricum, indivizii care opereaza in aceasta zona s-au perfectionat si ei. La prima vedere fac altceva, si, in consecinta, nu ai cum sa iei omul la intrebari numai pentru simplul fapt ca se plimba pe strada. Totusi, exista cateva actiuni in derulare, in sensul rezolvarii acestor probleme”.
Sebastian IGNAT
Explicatie foto: La “agatat”. Bisnitarii din imagine sunt obisnuiti ai locului. Zi de zi, ii putem intalni in centrul orasului. Meseria si-o desfasoara in vazul tuturor – inclusiv al oamenilor legii, care asista, impasibili, la intregul “spectacol”.