Biblioteca judeteana „Nicolae Iorga” va avea, in curand, o sectie de memorie locala, consacrata, in intregime, Ploiestiului. Zeci de documente literare, istorice, iconografice, dar si audio – cantece vechi lautaresti, romante interpretate de artisti locali de-a lungul timpului – se vor afla la dispozitia publicului interesat, intr-un spatiu special, ce urmeaza sa fie amenajat pana la inceputul anului viitor, intr-o aripa a Palatului Culturii.
Potrivit directorului institutiei, prof. Nicolae Boaru, sectia va reuni lucrari de o valoare literar-istorica inestimabila, – aflate acum in patrimoniul sectiei de carte rara si mediateca – printre care 15 monografii, incepand cu cea realizata de Sevastos sau cu „Catagrafia orasului Ploiesti de la 1830”, alaturi de lucrarile editate in ultimii ani de Societatea Culturala Ploiesti – Mileniul III: „Bisericile din Ploiesti”, „Cimitirele Ploiestilor”, dar si de recenta „Cronica ploiesteana 1825 – 1974” realizata de Nicolae Debie. De asemenea, vor putea fi consultate memorii – multe transpuse pe CD – scrise de arhitectul Toma Socolescu, dar si o serie de alte carti care fac referire la atestarile documentare ale municipiului.
De asemenea, chiar in aceste zile, conducerea bibliotecii a solicitat institutiilor similare din alte judete ale tarii punerea la dispozitie, prin imprumut interbibliotecar -procedeu prin care biblioteca donatoare poate pastra doar facsimilul dupa lucrarea originala, pe care o ofera unei alte biblioteci – a tuturor acelor documente legate, intr-un fel sau altul, de Ploiesti.
Raluca ENE