Aflati in Sinaia, am fost curiosi sa aflam care sunt cele mai mari probleme pentru cetatenii orasului care locuiesc la bloc. Am aflat astfel ca 90% dintre acestia si-au montat centrale proprii, motivul pentru care au renuntat la sistemul centralizat fiind se pare plata foarte mare pentru intretinere si un program strict la caldura si energie termica. „Aveam program la apa calda doua ore dimineata si patru ore seara, iar la caldura – doua ore dimineata si sase-sapte ore seara”, ne-a spus Veta Craciunescu, 72 ani, administrator de bloc. „Asociatia noastra este printre singurele din Sinaia care dispune de centrala proprie de bloc, iar acum avem apa calda si energie termica non-stop, nu mai depindem de nimeni si platim mai putin”, a mai adaugat interlocutoarea noastra. Am mai aflat ca in Sinaia nu mai exista abonati la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar cei care nu au dispus de banii necesari pentru montarea unei centrale folosesc diferite aparate electrice pentru a se putea incalzi.
„Inainte, cand eram abonati la sistemul centralizat, factura era cu mult mai mare decat acum. In 2001, cand ne-am debransat, centrala a costat aproximativ 174.000.000 de lei vechi. Motivul debransarii a fost, in principal, lipsa apei calde, a energiei termice si plata foarte mare a facturii de intretinere, ceea ce a facut ca toata Sinaia sa se debranseze”, ne-a mai spus Veta Craciunescu.
Administratorul ne-a furnizat si unele date privind costul facturii de intretinere pentru diverse tipuri de apartamente. „Pentru luna iulie 2006, in cazul unui apartament cu o persoana, factura s-a ridicat la 432.000 lei vechi, apa calda fiind non-stop, iar la un apartament cu cinci persoane factura a ajuns pana la 1.950.000 lei. In schimb, in luna decembrie 2005, pentru un apartament cu doua camere in care locuia o persoana, cu apa calda si caldura asigurate permanent, factura a fost in valoare de 1.720.000 lei, iar la un apartament cu trei camere si patru persoane – 3.200.000 lei”.
„Eu sunt administrator din anul 1970 si nu am luat nici un leu de la nimeni, indiferent ce lucrari am facut pentru asociatie”, ne-a mai marturisit administratorul. Si, dupa cate am inteles, se pare ca locuitorii din Sinaia sunt multumiti de centralele de bloc.
Bogdan BRATU