Munca la negru – o practica obisnuita

De la inceputul anului, Inspectoratul Teritorial de Munca Prahova a depistat 96 de firme in care lucrau 234 de persoane fara a avea intocmite forme legale de angajare. Pe langa amenzile de rigoare (insumand 399.500 RON), angajatorii in cauza au fost obligati sa ia masuri de incheiere a contractelor individuale de munca, precum si de intocmire a statelor de plata pentru aceste persoane. (C.D.)

Sporul natural ramane negativ

In Prahova, sporul natural ramane, in continuare, negativ, adica minus 1.560 de persoane pe primele sapte luni din acest an, fata de minus 1.427 de persoane, in perioada similara a anului 2005. Conform datelor Directiei Judetene de Statistica, in aceeasi perioada, au fost inregistrate 2.468 de casatorii (fata de 2.318, in 2005) si 781 de divorturi (831, in 2005). (C.D.)

Functionarii publici, cu arma la picior

Pe 2 octombrie a.c., se incheie „Pactul de neagresiune” semnat intre Federatia sindicala „Sed Lex” (a functionarilor publici) si Guvern, privitor la continutul viitoarei legi a salarizarii functionarilor publici, aflata in stadiul de proiect. Daca legea nu va include, asa cum partile au stabilit de comun acord, si revendicarile sindicalistilor (intre care majorarea salariului mediu la 12 milioane lei si avansarea in trepte pe propriul post) atunci, din 3 octombrie, functionarii publici vor declansa actiunile de protest, dupa cum ne-a precizat Aurel Fanica, liderul Sindicatului „Finante” Prahova, care numara 800 de membri. (C.D.)

Bani pentru copiii din centrele de plasament

Romania a primit, din 1999 si pana anul acesta, 52,8 milioane de euro de la Uniunea Europeana si Banca Mondiala. In Prahova, au ajuns aproximativ 24 de miliarde de lei – bani din fondurile Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, utilizati pentru infiintarea a trei centre rezidentiale de tip familial, in localitatile Secaria, Valea Seciuri si Izvoarele. Pe langa aceasta suma, Directiei Generale pentru Protectia Copilului Prahova i-au mai fost repartizate cateva miliarde de lei, prin programul PHARE sau din contributia unor fundatii, care s-au cheltuit tot pe construirea unor astfel de centre, dar si pe continuarea reformei sistemului de servicii din institutiile destinate ingrijirii copiilor. De aceste servicii s-au bucurat toti cei 515 copii din Prahova, aflati in sistem rezidential, dar si cei 399 copii aflati in plasament la asistenti maternali. (G.I.)

Inflatia – rata negativa

In luna august a acestui an s-a inregistrat o rata negativa a inflatiei, de 0,07%, fiind pentru prima data in ultimii 16 ani cand indicele inflationist este in scadere. Inflatia pe anul 2006 a ajuns astfel la 2,71%, fiind aproape de tinta asumata de BNR si Guvern, de 4-5%. Conform Institutului National de Statistica, la aceasta scadere au contribuit marfurile alimentare, al caror pret a scazut cu 0,33 procente, in timp ce marfurile nealimentare au crescut cu 0,14 %. Cresterea preturilor la marfurile nealimentare a fost cauzata, in principal, de majorarea preturilor la tigari cu 1,2% si la combustibili cu 0,7%.

Sindicatele nu pot participa la constituirea societatilor de pensii

Organismele de plasament colectiv fara personalitate juridica, asociatiile, fundatiile, ligile, sindicatele si patronatele nu pot participa ca fondator la capitalul social al unei societati private de pensii, potrivit unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Persoanele juridice care au calitatea de fondator trebuie sa fi functionat timp de minimum trei ani si sa fi inregistrat capital propriu pozitiv, conform ultimei situatii financiare. De asemenea, nu pot participa ca fondatori la capitalul social al unei societati de pensii persoanele juridice ori alte entitati inregistrate in state cu care Romania nu intretine relatii diplomatice, sau in jurisdictii care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor, asociatilor si administra-torilor. In plus, persoanele juridice fondatoare trebuie sa nu fie in procedura de reorganizare juridica sau faliment si sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau alte bugete. In schimb, persoanele fizice care au calitatea de fondator trebuie sa nu fi contribuit, direct sau indirect, la falimentul unor persoane juridice si sa nu fi fost implicate in niciun fel de scandaluri financiare. De asemenea, acestea nu trebuie sa fie membri in consiliul de administratie sau conducatori ai unei alte societati de administrare a fondurilor de pensii facultative ori ai unei institutii de credit care indeplineste functia de depozitar pentru fonduri de pensii facultative.