Primarul il da in judecata pe un subaltern deghizat in ziarist

Primarul Comarnicului, Dorian Botoaca (foto), anunta ca ii va da in judecata pe consilierul local Mihai Comanoiu, membru PNL, si pe un ziarist de la un saptamanal care se difuzeaza in localitatile de pe valea superioara a Prahovei. Motivul chemarii in instanta a celor doi il reprezinta niste afirmatii pe care acestia le-au facut in legatura cu felul in care Botoaca ar fi utilizat fondurile festivalului de toamna din 2005, afirmatii publicate in ziarul cu pricina. Ineditul acestei situatii il reprezinta faptul ca ziaristul este de fapt un salariat al Primariei Comarnic, care lucreaza la biroul de investitii. Desi acesta semna cu pseudonim articolele in care il critica pe primar (botezandu-se cand Ion Comarniceanu, cand Ieronim Vraciu), Botoaca l-a identificat cu usurinta deoarece lucratorul de la investitii venea mereu cu un reportofon sa inregistreze sedintele Consiliului local.
Treburile s-au complicat cand Botoaca a solicitat un drept la replica saptamanalului in care era periodic asediat cu critici. Publicatia i-a acordat dreptul la replica, dar cei care au raspandit ziarul in Comarnic (liberali – potrivit afirmatiilor lui Botoaca) au extras pagina in care primarul se dezvinovatea, lasandu-le doar pe acelea in care era invinovatit. Situatia n-a fost lipsita de ridicol, intrucat, pe prima pagina a ziaru-lui, se facea trimitere la dreptul la replica solicitat de primar, in timp ce, deschizand ziarul, acesta lipsea cu desavarsire. (Ulterior, scandalizat, la randu-i, de aceasta procedura josnica, ziarul a republicat dreptul la replica trimis de primar.)
In dreptul la replica, Botoaca il acuza pe functionarul de la primarie ca isi permite sa faca aprecieri la adresa aparatului administrativ, desi, in ultimul an, avusese nu mai putin de 120 de zile de concediu medical. De asemenea, in vreme ce zilele concediului medical se depanau, „ziaristul” scria la publicatia saptamanala si venea sa imprime sedintele Consiliului Local. „Daca spuneti ca erati bolnav, cum de puteati veni la sedintele Consi-liului Local? Aveati concediu medical doar pentru serviciul de la Primarie?”
Schimbul de replici dintre primar si „ziarist” s-a mutat din paginile saptamanalului in hartiile administrative ale Primariei. „Ion Comarniceanu” ii face sefului sau adrese oficiale, iar primarul ii raspunde pe coltul foii. „N-am mai auzit pana acum inginer sa se priceapa la medi-cina. Voi folosi aceasta licenta in romanul la care lucrez acum si sper ca n-o sa-mi cereti drepturi de autor”, scrie functionarul de la investitii. „Va rog sa nu va mai prostiti si sa veniti la lucru”, ii raspunde primarul.
Partea deloc amuzanta a acestui episod cu o bogata incarcatura anecdotica tine de felul in care, razboiul pe care il poarta Consiliul Local si primarul din Comarnic au ajuns sa-si dispute functionarii publici, incercand sa-i traga in tabara proprie. Nu mai departe de acum doua saptamani, secretarul primariei era admonestat de catre presedintele PNL Comarnic ca-i tine partea primarului, iar un alt salariat al Primariei ne declara ca face tot posibilul sa vorbeasca cat mai tehnic atunci cand i se cer relatii, astfel incat sa nu fie perceput ca avand intelegeri cu vreuna dintre tabere: „Ei azi se cearta, maine se-mpaca, dar eu trebuie sa-mi pastrez locul de munca”.
Daca membrii PNL din Consiliul Local aveau dovezi ca Dorian Botoaca ar fi deturnat bani publici, ar fi trebuit sa faca plangere la Parchet, fara nici o alta intermediere, si nu sa-l lase pe functionarul in travesti gazetaresc sa le faca jocul. Acelasi lucru era potrivit sa-l faca si „Ion Comarni-ceanu”, in loc sa foloseasca date de la primul sau loc de munca pentru a le disemina in presa, celalalt loc de munca, la adapos-tul unor pseudonime – care, asa cum s-a dovedit, au fost un camuflaj destul de straveziu.
Ionut STANESCU