Razie in Ploiesti, inaintea schimbarii Codului Rutier

Politistii au facut ieri, la intrarile in Ploiesti, o razie printre soferi si au descoperit – dupa cum ne-a confirmat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie – numeroase incalcari ale regulilor de circulatie. Agentii i-au avertizat pe soferi ca de la 1 decembrie pedepsele vor fi mult mai mari. Politistii au constatat ca pana si o masina a unei scoli de soferi incalca regulile de circulatie. Multi dintre soferii opriti in trafic nu aveau puse centurile de siguranta, motiv pentru care au primit amenzi intre 50 si 70 de lei. Peste trei zile, pentru aceeasi greseala vor primi in plus doua puncte de penalizare.

Invinuiri oficiale de spionaj in dosarul privatizarilor

Cinci dintre cele opt persoane invinuite de spionaj economic au fost audiate aseara la sediul DIICOT – Stamen Stantchev (creierul retelei, cum il considera procurorii), Dorinel Mucea, Radu Donciu, Mustafa Oral (canal de legatura intre verigile retelei) si Vadim Benyatov. Doi acuzati din dosarul de spionaj economic, Michael Susak si Mircea Calin Flore, sunt plecati din tara. Ei sunt, de altfel, singurii carora procurorii nu le-au prezentat invinuirile aduse. Benyatov nu a vrut sa declare nimic la intrarea in Parchet, dar aparatorul sau, Cristian Iordanescu, a spus presei ca nu stie de ce au fost chemati ieri. Stamen Stantchev a declarat ca parte din documentele ridicate la perchezitie i-au fost restituite, dar altele se afla inca in posesia procurorilor DIICOT care se ocupa de acest caz. Acesta a mai tinut sa precizeze ca activitatea sa de consultanta este afectata de acest scandal, insa marile companii din strainatate cu care colaboreaza i-au oferit sprijinul. El a sustinut ca a derulat cinci mari proiecte in Romania, iar companiile pentru care a lucrat ar fi facut aici investitii de 3 miliarde de euro. “Aceeasi activitate de consultanta pe care o desfasor in Romania, am derulat-o si in Bulgaria, Iugoslavia si Ucraina. Nu stiam ca am fost supravegheat si ca s-a intrat in casa mea, in iunie”, a mai declarat Stantchev. Din rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu rezulta ca reteaua lui Stantchev a distorsionat grav mediul concurential si a afectat imaginea externa a Romaniei, ba chiar a pus in pericol aderarea la Uniunea Europeana, intrucat au fost incalcate obligatiile asumate in Capitolul 6 din Tratatul de aderare: “Politica in domeniul concurentei”. Bulgarul Stamen Stantchev este acuzat ca a organizat si coordonat un grup care procura de la inalti functionari si demnitari ai statului (si ei membri ai acestei retele), informatii economice secrete pe care le furniza apoi unor consortii ce faceau astfel concurenta neloiala celorlalte firme inscrise la licitatiile pentru importante contracte cu statul, se spune in rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu. Vadim Benyatov, acuzat de spionaj. Este responsabil, in cadrul Credit Suisse First Boston Europe Londra, pentru problemele privind pietele de energie emergenta sau in curs de formare.

Papa, mai aparat decat Bush, in Turcia

Papa Benedict al XVl-lea a inceput, ieri, o vizita de patru zile in Turcia, tara cu populatie majoritar musulmana. Sosirea Suveranului Pontif la Ankara are loc intr-un context tensionat, dupa ce, intr-un recent discurs, Papa a sugerat o legatura intre Islam si violenta. Papa Benedict a fost primit la aeroportul din Ankara de premierul Recep Tayyip Erdogan. Gestul primului ministru turc este considerat unul “exceptional”, dupa ce presa a scris ca oficialii turci au cam “fugit” din Capitala pentru a evita
intalnirea cu Suveranul Pontif. Acesta sprijina eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeana, a declarat premierul turc Tayyip Erdogan, dupa scurta intalnire pe care a avut-o cu Papa, la aeroportul din Ankara. “A spus ca nu este politician, dar ca si-ar dori ca Turcia sa adere la Uniunea Europeana”, a declarat Erdogan. Circa 15 000 de politisti sunt mobilizati in Ankara, gata sa intervina in cazul unor eventuale violente. Autoritatile spun ca masurile de securitate instituite cu ocazia vizitei Papei Benedict al XVI-lea sunt mai severe chiar decat cele de la vizita din 2004 a presedintelui american George W Bush. “Vom folosi toate serviciile noastre de securitate, fara nicio exceptie, pentru a proteja pe Sanctitatea Sa si a asigura buna desfasurare a vizitei unui ilustru lider al unui miliard de credinciosi”, a declarat ministrul turc al afacerilor externe, Abdullah Gul. “Nu vor exista incidente. Nu putem uita ce s-a intamplat in Piata Sfantul Petru, in 1981. Din nefericire, un cetatean turc a fost atunci cel care a tras focuri de arma impotriva Papei Ioan Paul al II-lea”, a mai precizat Gul, referindu-se la atentatul comis de Mehmet Agca impotriva Papei. Autoritatile turce au elaborat un plan de securitate foarte drastic, care aminteste de masurile care au paralizat Istanbulul in timpul summitului NATO din 2004. Circa 20 000 de musulmani au protestat la Istanbul fata de vizita Papei Benedict al XVI-lea, desi Suveranul Pontif si-a exprimat “amicitia sa sincera” pentru Turcia. Lozinci ca “Nu papei !” sau “Papa a facut o eroare, rabdarea noastra este epuizata” erau scandate de demonstranti, care agitau drapele turce sau care purtau esarfe pe cap pe care erau scrise capitole din Coran.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorANECDOTE