Fenomenul piercingului si tatuajului, din ce in ce mai raspandit printre tineri, ar putea intampina interdictii serioase. Ministerul Sanatatii are in vedere un proiect de lege prin care se interzic procedurile de tatuaj si de piercing la minori. Iar restrictiile nu se opresc aici. Persoana care doreste sa recurga la un tatuaj sau piercing va trebui sa completeze un formular care va cuprinde numele, varsta, numarul si seria actului de identitate, adresa si numarul de telefon.
Fiecare unitate care presteaza astfel de servicii va fi obligata sa dea clientilor spre completare acest gen de formular si sa treaca in registru elemente ale procedurii. Va fi interzisa orice operatiune de piercing sau tatuaj pentru cei care nu au implinit 18 ani. Cursurile de igiena vor fi obligatorii pentru personalul angajat in cabinetele de piercing si tatuaj, tratament si machiaj cosmetic, manichiura si pedichiura, epilare, frizerie, coafura.
Piercingul a fost practicat de-a lungul secolelor in diferite culturi, aceasta tehnica fiind veche de aproximativ 5.000 de ani. De obicei, piercingul era o forma de a reprezenta diferite calitati precum bogatia, curajul si puterea. De exemplu, romanii asociau bijuteriile purtate in ureche cu bogatia si luxul. Romanii care aveau piercing in urechi erau considerati bogati, iar cei care nu aveau – saraci. Motivele pentru care oamenii folosesc piercingurile sunt la fel de multe, pe cat sunt oamenii de diferiti. Unii pot gasi ca fiind extrem de atractiv sa plasezi o bijuterie intr-un anumit loc de pe corp.
In prezent, aceasta practica veche si cu caracter tribal a devenit o moda extrem de raspandita. Cei mai multi adepti ai acesteia sunt adolescentii.
Insa trebuie avut in vedere faptul ca piercingul implica anumite riscuri, cum ar fi, de exemplu, pericolul contractarii unor boli precum hepatita B si C, SIDA, cardiopatie si unele reactii alergice. Este evident ca aceste probleme pot aparea in cazul in care acest procedeu nu este facut intr-un centru de specialitate, cu ustensile perfect sterile si tinand cont intocmai de regulile de igiena ce se impun.
Chiar daca in Romania exista norme care reglementeaza conditiile igienice si de urgenta, aceste reguli nu sunt aplicate in totalitate si piercingul este deseori realizat de amatori. Pentru a evita contactarea unor diverse boli si infectii este indicat sa cunoasteti anumite aspecte:
u in primul rand, trebuie sa stiti daca organismul dumneavoastra va accepta piercingul (exclus in cazul unui tip de piele sensibila, fina).
u este recomandat sa va adresati centrelor specializate care respecta regulile stabilite de Ministerul Sanatatii.
u sa observati daca persoana care va face piercingul foloseste manusi (nu este de ajuns sterilizarea ).
u nu este indicat sa se faca piercingul cu pistolul de pus cercei, pentru ca acesta nu este sterilizat.
u se foloseste o solutie de benzalconiu sau sapun antibacterian lichid.
u nu se atinge niciodata un piercing nevindecat cu mainile murdare.
u bijuteria se curata cu grija, folosind apa si sapun antibacterian. (Sapuniti usor timp de 60 de secunde, apoi rotiti bijuteria si in final clatiti foarte bine. Uscati interiorul piercingului (din buric) cu un tampon uscat de vata).
Lobul urechii si helixul sunt parti ale corpului care se vindeca cel mai repede, de obicei necesita 6-10 saptamani iar problemele sunt foarte rare. Cea mai comuna problema sunt micile umflaturi care se produc in jurul ranii. Acestea se numesc granulomi. Cea mai buna metoda de a vindeca acesti granulomi este de a aplica mai multe comprese fierbinti pe rana, o data sau de doua ori pe zi.
Piercingul, insa, pe langa frumusetea estetica pe care o confera, poate fi si o sursa de transmitere a bolilor si chiar o cauza importanta de deces. Iata cateva exemple cu tineri care isi puteau pierde viata, doar dintr-un simplu capriciu juvenil.
– Recent, o italianca a riscat sa moara pentru o simpla gaura in ureche. De fapt, ea nu fusese vaccinata impotriva hepatitei si piercingul i-a provocat o coma profunda. A putut fi salvata printr-un transplant de ficat.
– O alta italianca, studenta in varsta de 21 de ani, din Roma, a fost la un pas de moarte dupa ce si-a “gaurit” limba cu un buton de metal. La numai doua zile dupa ce a vizitat salonul, tanara a simtit dureri insuportabile la nivelul ochilor, buzelor, nasului, fruntii si falcii.
– De asemenea, o alta tanara, din Statele Unite a suferit o interventie chirurgicala de extirpare a sanului din cauza unei infectii provocate de aplicarea unui piercing.