De multe ori se pomeneste in buletinele meteo de presiunea atmosferica si multe persoane se intreaba daca exista vreo legatura intre tensiunea arteriala si presiune.
Specialistii sustin ca exista o legatura intre cele doua. Ceea ce apare inscris pe aparatul de masurare a tensiunii reprezinta exact cu cat este mai mare presiunea pe care o exercita sangele asupra peretilor vaselor fata de presiunea atmosferica. De exemplu, daca presiunea atmosferica este de 760 mm coloana de mercur si tensiunea arteriala maxima indicata de aparat este de 120 sau 12 mm inseamna ca presiunea sangelui in artere este de 120 +760 mm coloana de mercur.
In felul acesta, sangele oxigenat pompat de inima poate ajunge pana la nivelul celor mai mici vase de sange periferice. Diferenta de presiune la peretii veselor sanguine este sustinuta, compensata, de rezistenta lor. Daca vasele sanguine nu ar fi deloc elastice, scaderea presiunii atmosferice ar insemna, automat, cresterea tensiunii arteriale. Si invers. Vasele sanguine insa nu sunt rigide, dar nici foarte elastice nu sunt, astfel incat variatiile presiunii atmosferice sa nu se simta deloc in valoarea tensiunii arteriale. Mai ales, la varste inaintate sau in cazul unor afectiuni, cand elasticitatea acestora scade, variatiile presiunii atmosferice se traduc mai mult s-au mai putin in variatii ale tensiunii arteriale.
Variatiile induse de presiunea atmosferica sunt mici in comparatie cu cele datorate unor cauze proprii organismului. De exemplu, o scadere mare a presiunii atmosferice de la o zi la alta, sa zicem de 5 mm coloana de mercur, o scadere de exceptie de altfel, poate insemna in cel mai rau caz o crestere a tensiunii arteriale de la 12 la 12,5. Cei mai multi oameni se adapteaza si exemplul scafandrilor sau al alpinistilor este cel mai bun.