Prin programul „Natura 2000”, derulat la nivelul Uniunii Europene, 15% din suprafata Romaniei va fi inclusa in reteaua continentala de arii protejate. Scopul acestui program, conform definitiei date de initiatorii sai, este „mentinerea intr-o stare de conservare favorabila a unei parti dintre cele mai importante tipuri de habitate”. Deoarece, in ariile protejate, multe activitati economice vor fi interzise, comunitatile locale vor fi prejudiciate din punct de vedere financiar. (Pentru a mai linisti o parte dintre ingrijorarile aparute sub acest aspect, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ca, la nivel national, pentru mecanismul de compensatie a acestui program, se vor oferi 250 de miliarde de euro. Ministrul a dat aceasta explicatie aflandu-se in Tulcea, judet care va fi cuprins in programul „Natura 2000” cu circa 60% din teritoriu). Aceasta temere a aparut si la nivelul judetului Prahova. Astfel, vestea ca Muntii Baiului se afla printre propunerile de constituire a ariilor protejate ii ingrijoreaza pe edilii orasului Azuga, care, in felul acesta, si-ar vedea intrerupte toate proiectele de dezvoltare pe care le au in plan.

Bani dati degeaba

Potrivit lui Adrian Purcaru, primarul orasului Azuga, „Se intentioneaza includerea golurilor alpine ale Muntilor Baiului in Programul Natura 2000, ceea ce va duce la restrictionarea activitatilor economice din zona. Un astfel de proiect ar zadarnici toate cheltuielile pe care comunitatea noastra le-a facut de-a lungul anilor, cu scopul de a deveni statiune de schi, si ne-ar da peste cap toate planurile pe care le avem in legatura cu dezvoltarea domeniului schiabil. Mai mult, proiectul va contraveni si unor hotarari asumate de executivul roman. Spre exemplu, in urma cu trei luni, prin programul „Schi in Romania”, Autoritatea Nationala pentru Turism ne-a acordat 9,25 de miliarde de lei vechi pentru a finanta proiectarea urmatoarelor obiective: telegondola pentru partia Cazacu, instalatie de zapada artificiala pentru partia Cazacu, extindere instalatie artificiala pentru partia Sorica, amenajarea inca unei partii de schi, cu plecare din Varful Urechea, etc”. Pe langa banii alocati pentru proiectarea acestor obiective, primarul aminteste si de suma recent primita (ce-i drept, insuficienta) pentru cumpararea unei instalatii de zapada artificiala: „De asemenea, acum trei saptamani, am primit de la Guvern 5 miliarde de lei vechi, pentru achizitionarea si montarea unei instalatii de zapada artificiala. In luna in care ne aflam, este prea tarziu sa incepem amenajarea ei, dar am putea achizitiona pompele, conductele sau tunurile de zapada. Insa, cum sa ne-apucam de aceasta investitie, stiind ca varfurile Sorica, Cazacu si Urechea se vor gasi in interiorul ariei protejate? Pentru a monta o instalatie de zapada artificiala este nevoie de lucrari ample de infrastructura, sapaturi si interventii cu utilajele grele, care ar putea fi interzise. Pe langa sprijinul guvernamental, avem promisiuni din partea firmelor private pentru dezvoltarea domeniului schiabil: anul viitor, firma Romenergo intentioneaza sa modernizeze instalatia de telescaun, iar Luxten si-a manifestat intentia de a construi o telegondola”.

20 de hectare salvatoare

Adrian Purcaru declara ca i-a trimis un memoriu ministrului Sulfina Barbu si ca, daca va fi necesar, ii va solicita si o audienta, pentru a discuta despre posibilitatea de a excepta 20 de hectare ale golului alpin din viitoarea arie protejata a Muntilor Baiului: „In respectiva arie protejata, care va traversa teritoriul multor localitati, sunt propuse pentru includere cateva mii de hectare de gol alpin. Din toate acestea, noi dorim sa fie exceptate doar 20, pentru a ne putea continua planurile de dezvoltare”.
Altfel, considera primarul, viitorul orasului Azuga este sumbru: „Cum, dupa marile falimente inregistrate in sectorul industriei, turismul este singura sansa de supravietuire a acestei localitati, interzicerea dezvoltarii domeniului schiabil in Azuga ar transforma orasul intr-un «No man’s land». Daca s-ar ajunge aici, vom putea sa scoatem placutele de la intrarea in oras, pe care este inscriptionat cuvantul «statiune» si sa ne dam cu totii demisia, intrucat vom ramane fara obiect de activitate”. Dincolo de aceasta amenintare care ar putea fi alungata prin exceptarea celor 20 de hectare, Purcaru spune ca va primi cu bratele deschise proiectul Natura 2000, care, altminteri, ar putea conferi orasului un plus de atractie turistica.
Ionut STANESCU