Cuvant la Duminica a XXVI-a dupa Rusalii

Un cercetator mai aproape de zilele noastre sustine, si nu fara oricare temei, ca sentimentul cel mai puternic care insoteste toata activitatea omului este sentimentul grijii. Muncitorul lucreaza din zi si pana-n noapte ca sa inlature grija zilei de maine. Agricultorul ara ogorul cu nadejdea unei recolte imbelsugate care sa-i alunge grija pentru hrana lui si a familiei. Iata, astfel, in foarte multe cazuri explicata pilda bogatului din Sf.Evanghelie de astazi. “Ce voi face ?” se intreba bogatul ca sa-mi pot aduna toate avutiile mele ? Dar nu s-a incheiat bine cuvantul si a auzit glasul: In noaptea aceasta ti se va lua sufletul. Cele ce ai adunat ale cui vor fi ? Bogatia este pentru sufletul nostru de cele mai multe ori o foarte mare primejdie. Ea este ca un hatis care-l impiedica pe om sa mearga pe calea mantuirii. Bogatul sta mereu in primejdia de a uita de Dumnezeu, de a schimba cerul cu pamantul de a pune in locul lui Dumnezeu averea lui. Bogatul este mereu in primejdia de a fi surd la vaietul mizeriei si al suferintei in care se afla semenii lui. Bogatia lui se asaza ca un zid foarte mare intre el si ceilalti oameni. El este cel mai nou si mai condamnabil idolatru, inchinator la arginti. Bogatia ii inconjoara fiinta cum grasimea inconjoara la unii bolnavi inima si ii ingreuneaza bataile si simtamintele de iubire fata de ceilalti oameni.
Bogatia intretine, de multe ori, orgoliul, placerea, voluptatea si celelalte pacate. Este oare Iisus Hristos un paravan intre bogati si saraci, pe unii mustrandu-i pentru bogatiile lor, iar pe altii fericindu-i pentru saracia lor sau indemnandu-i la resemnare si suferinta tacuta fata de asupririle celor instariti.
In locul bogatiei trecatoare si primejdioase, Mantuitorul Hristos asaza o alta bogatie care nu se va lua de la om. In predica sa de pe munte a spus: „Nu va adunati voua comori pe pamant unde moliile si rugina le strica, ci adunati-va comoara in ceruri”.
Sa ne imbogatim in Dumnezeu, in faptele milei crestine, in iubirea si in ajutorarea semenilor, sa ne imbogatim in credinta si in nadejde, in iubirea adevarului si in implinirea dreptatii, in veci de veci, Amin.
Pr. Stefan Al. SAVULESCU