Statele Unite au avertizat Serbia, Bosnia-Hertegovina si Muntenegrul ca integrarea lor cu drepturi depline in NATO depinde de cooperarea cu Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.
In timp ce NATO a invitat aceste trei state sa se alature Parteneriatului sau pentru pace, primul nivel al dialogului institutional cu Alianta, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, le-a prevenit ca „ar face o greseala daca ar interpreta aceasta decizie ca pe un semn ca problema criminalilor de razboi nu mai este importanta sau ca nu merita atentie”.
Aceste tari „trebuie sa faca mai multe pentru a se asigura ca cele sase persoane date in continuare in urmarire, printre care si Ratko Mladici si Radovan Karadzici, vor fi arestate cat mai curand posibil”, a adaugat Casey. „Le-am spus clar ca progresele in vederea atingerii obiectivelor pe care si le-au fixat – in unele cazuri integrarea in NATO, in altele – integrarea in alte institutii euroatlantice sau in sistemul international – depind pana la urma de cooperarea lor cu TPI si de arestarea celor sase urmariti general”, a continuat el.
TPI acuza, in mod regulat, Serbia de lipsa de cooperare, in special pentru ca nu i-a arestat pe fostii lideri politic si militar ai sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici si respectiv Ratko Mladici, care sunt vizati de un mandat de arestare international emis in urma cu 11 ani si sunt acuzati in principal de genocidul de la Srebrenita.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBASCHET
Articolul următorIntrecerea paharnicilor