Cum se poate iesi din situatii delicate

In viata, situatiile delicate sau chiar penibile nu iarta pe nimeni. Ele apar in cele mai nepotrivite momente, iar rezultatul poate fi de cele mai multe ori dramatic. Intr-adevar, este foarte jenant, mai ales intr-un loc aglomerat, sa va confruntati cu probleme de acest gen. Insa, ca sa evitati astfel de momente sau daca doriti sa aflati care este metoda cea mai simpla de a iesi din ,,incurcatura”, luati in considerare urmatoarele sugestii:
l Atunci cand un prieten foloseste gresit sau pronunta gresit un cuvant. Este foarte greu sa interveniti in asemenea chestiuni. S-ar putea ca prietenul dumneavoastra sa creada ca faceti pe desteptul. Situatia e penibila, dar, daca doriti sa reusiti in asa ceva, folositi corect cuvantul in prezenta lui, pe loc, sau cu alta ocazie. Ba chiar insistati asupra cuvantului, desigur, in mod cu totul nevinovat.
l Atunci cand cineva vine la usa dumneavoastra incercand sa va converteasca la o noua religie. Daca nu va convine, folositi o fraza sablon, menita sa nu jigneasca ,,Imi pare rau, nu este un subiect despre care as vrea sa discut”. Oricum, multumiti-i pentru bunavointa si inchideti usa repede, deoarece asemenea insi sunt insistenti si se agata precum scaietele.
l Atunci cand cineva vine la usa dumneavoastra si va cere sa contribuiti la unul din actele de caritate care nu va intereseaza. Ii explicati scurt si ferm ca asa ceva nu va intereseaza, sau ca deja sunteti angajat in alte acte de caritate si nu mai aveti disponibilitati si pentru acestea.
l Un lucrator al unui magazin se ofera sa va vanda ceva in timp ce dumneavoastra doar cercetati marfa. Este destul de neplacut, dar explicati-i omului ca sunteti in faza de cercetare a pietei, ca vreti sa cumparati, desigur, dar ca inca va mai ganditi, ca vreti sa vedeti si alte oferte.
l Ati racit si sunteti invitat undeva. Se intelege ca trebuie sa sunati gazda si sa-i explicati ca sunteti ,,in pioneze”. Daca gazda insista sincer, iar dumneavoastra stiti ca va veti simti bine acolo, trebuie sa va duceti.
l Trebuie sa stati aproape langa cineva care miroase foarte urat. Situatia poate fi foarte dificila. E greu sa spui cuiva ca transpira si ca miroase foarte urat; sau ca nu s-a spalat pe dinti. Se pot face insa niste sugestii, dar e greu de crezut ca un astfel de ins s-ar ,,prinde” ca despre el e vorba. Atentie, preopinentul dumneavoastra nu trebuie sa intercepteze totul ca pe o ofensa. Nu va va ierta prea usor.
l Tusiti repetat in timpul unui spectacol. Codul bunelor maniere spune ca trebuie sa iesiti repede din sala si sa va vedeti de tuse, lasand spectacolul pentru alta data. Iesind din sala ii deranjati pe spectatori o singura data. Daca ramaneti, ii veti deranja in permanenta tusind.
l Va ia cu ameteli sau vi se face rau in public. Faceti tot posibilul sa va asezati si spuneti celor din jur ca vi s-a facut rau, nu e nimic jenant, i se poate intampla oricui. Daca va este foarte rau, puteti cere sa vina si un doctor.
Larisa DRAGOMIR

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorIn centrul Bagdadului,