• Interviu cu directorul D.M.S.S.F Prahova, Dumitru Militaru
Tinand cont de importantele evenimentele desfasurate pe plan national, si mai ales analizand situatia dramatica a nivelulului de trai al romanilor, abia integrati, fata de al celorlalti europeni, am dorit sa aflam care sunt obiectivele stabilite in domeniul muncii, protectiei, solidaritatii sociale si familiei in noul an, si care sunt strategiile propuse.
– Care sunt noutatile legislative din domeniul prestatiilor pentru familie ?
– Indemnizatia pentru cresterea copiilor, pana la varsta de 2 ani, care pana la 31 decembrie 2006 era de 800 RON, lunar, se modifica, in sensul ca valoarea acesteia va fi de 600 RON. Cat priveste alocatia de stat pentru copiii in varsta de pana la doi ani – respectiv pana la trei ani pentru copiii cu dizabilitati – aceasta va fi de 200 de RON. De asemenea, familiile acestora nu vor mai primi alocatia de stat universala, de 24 RON.
– Au aparut modificari si in ceea ce priveste indemnizatia copiilor cu dizabilitati?
– Copiii de varsta prescolara, care sunt incadrati intr-un grad de handicap si care au dreptul la o alocatie dubla, incepand din aceasta luna, isi vor primi drepturile prin Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Prahova si nu prin Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ca pana la 31 decembrie 2006. Drept urmare, pentru copiii care vor fi incadrati intr-un grad de handicap, de acum inainte, cererile respective vor fi depuse la institutia noastra.
– Despre ajutoarele privind incalzirea locuintelor, in noul an, ce ne puteti spune?
– In sezonul de iarna noiembrie 2006 – martie 2007 se va extinde, conform noilor reglementari, aria potentialilor beneficiari. In sensul ca, se vor acorda asemenea ajutoare si persoanelor care realizeaza un venit mai mic de 500 RON pe membru de familie. Valoarea ajutorului va fi diferentiata in functie de venitul mediu lunar pe membru de familie, iar pentru beneficiarii venitului minim garantat acest ajutor va fi de 50 RON.
– Cum si cand vor putea primi cei indreptatiti acest ajutor?
– Acest ajutor se va acorda pentru lunile ianuarie, februarie si martie, o singura data, in cursul lunii februarie. Cererea si declaratia privind veniturile insotita de actele necesare se vor depune, pana la 31 ianuarie 2007, la primaria de domiciliu sau resedinta a beneficiarului, dupa caz. D.M.S.S.F Prahova centralizeaza toate situatiile din judet si intocmeste borderoul pe baza caruia se solicita, pana la data de 10 a lunii februarie, creditele bugetare necesare de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
– In Prahova, cate ajutoare vor fi acordate?
– Fata de cele 9.000 de ajutoare acordate, anul trecut, la nivelul judetului Prahova, in 2007, vor beneficia aproximativ 15.000 de persoane, individual sau familii.
– Pe langa cele amintite, dorim sa aflam si ce modificari s-au mai facut pentru sustinerea sociala a tinerilor?
– Incepand cu 1 ianuarie 2007, va fi acordat un sprijin financiar pentru constituirea familiei, reglementat de Legea 396/2002. Ajutorul se acorda familiei nou constituite, in care fiecare dintre soti se afla la prima casatorie si au domiciliul sau resedinta in Romania, indiferent de cetatenia acestora. Cuantumul ajutorului reprezinta echivalentul in lei a 200 de euro, calculat la cursul de schimb valutar al BNR din ziua lucratoare precedenta emiterii dispozitiei primarului.
Larisa DRAGOMIIR

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorVIATA SPIRITUALA