In conditiile stresului, starilor de neliniste si oboselii din ce in ce mai accentuate, parul incepe sa se rareasca, sa aiba matreata, sa fie excesiv de gras, ducand la aparitia, in unele cazuri, a cheliei. Asa cum fiecare tesut al organismului se alimenteaza cu vitamine, proteine, saruri minerale, si parului ii sunt absolut indispensabile aceste elemente. Pentru aceasta este absolut necesara o alimentatie bogata in legume si fructe crude (bineinteles daca stomacul permite). Un alt aspect important care duce la degradarea parului este legat de samponul folosit. Adesea, va bucurati cand gasiti un sampon ieftin, dar nu va ganditi ca el poate agresa parul. Daca nu dispuneti de bani suficienti, atunci puteti folosi galbenusul de ou, iar la limpezire sucul de lamaie si otetul de mere si miere.
Iata cateva retete utile care ajuta la cresterea si intretinerea parului:
– in 100 ml alcool (la 50-60 de grade), se zdrobesc cinci catei de usturoi, se adauga doua lingurite de ardei iute pisat si se lasa la macerat trei zile. Cu acest amestec se tamponeaza pielea capului de doua ori pe saptamana, dupa care se clateste, din abundenta, cu un ceai din plante in care se pun cateva picaturi de suc de lamaie, care da stralucire si elasticitate parului.
– pentru a reda supletea parului, se poate folosi o alta reteta deosebit de eficienta: impachetari cu ulei de migdale si masaj la radacina firului de par. Se infasoara capul cu un prosop inmuiat in apa fierbinte si stors, si se tine aproximativ cinci ore. Tratamentul se face timp indelungat, pe o perioada de minimum sase luni.
– pentru firul de par subtire: un galbenus de ou sebate si se amesteca, apoi, cu doua linguri de ulei de masline (presat la rece) si cu doua lingurite de miere. Amestecul se intinde pe par, dupa care se infasoara capul cu un prosop inmuiat in apa fierbinte si se mentine aproximativ cinci ore. Tratamentul se repeta de doua ori pe saptamana, timp de sase luni.