Pericol de inundatii

Hidrologii avertizeaza ca vremea se incalzeste si zapada se va topi, iar din aceasta cauza raurile se vor umfla provocand inundatii. Conform prognozei meteo, partea de nord-vest a tarii va fi traversata de mai multe fronturi atmosferice care vor incalzi aerul, iar vantul va bate mai tare. Consecinta: zapada va incepe sa se topeasca, nivelul raurilor va creste si pot aparea torenti. Alertati, specialistii de la statiile hidrologice si-au inmultit observatiile si masuratorile pe cursurile de apa. Cei de la Gospodarirea Apelor au fost anuntati sa verifice daca lacurile de acumulare sunt pregatite sa preia eventualele unde de viitura.

Acord pentru eliberarea conditionata a lui Gabriel Bivolaru

Gabriel Bivolaru poate fi eliberat conditionat din inchisoare. Judecatoria Pitesti a admis, ieri, propunerea Comisiei speciale din cadrul Penitenciarului Colibasi privind eliberarea conditionata a fostului deputat, Gabriel Bivolaru. Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de detentie pentru frauda in dosarul BRD, din care a executat 1.036 de zile de inchisoare. Pedeapsa fostului deputat urma sa expire in 31 martie 2009. Parchetul poate inainta recurs in urmatoarele 3 zile.

Falsi reprezentanti ai SIF Muntenia ademenesc cuponarii

SIF Muntenia atrage atentia ca nu a imputernicit pe nimeni pentru tranzactionarea titlurilor sale. In ultima vreme unele persoane se prezinta ca fiind reprezentanti ai SIF Muntenia, si isi ofera serviciile pentru tranzactionarea actiunilor in afara bursei. SIF Muntenia ii atentioneaza pe detinatorii de actiuni sa nu raspunda la aceste solicitari. Tranzactiile cu actiuni se efectueaza in mod legal numai prin intermediul companiilor de brokeraj, si nu prin SIF Muntenia, mentioneaza societatea de investitii.

Cutremur in Turcia

Un seism cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter s-a produs, ieri dimineata, in provincia Elazig din estul Turciei, ranind cel putin 35 de persoane si provocand pagube materiale. Ranitii sunt oameni care au intrat in panica si au incercat sa se arunce de la balcon. Ei au fost internati in spital. Epicentrul cutremurului produs la ora locala 04.22 (02.22, GMT) a fost localizat in apropierea orasului Sivrice, potrivit observatorului Kandili din Istanbul. Seismul a fost urmat de 11 replici, potrivit aceleiasi surse. Cutremurele au provocat panica in randul populatiei provinciei, care a iesit si si-a petrecut noaptea in strada. Autoritatile au mobilizat echipe de interventie si au trimis corturi si paturi locuitorilor din zona afectata. Cutremurele puternice de pamant sunt frecvente in Turcia, aflata la intalnirea mai multor falii seismice. Doua seisme s-au soldat cu circa 20.000 de morti in august si noiembrie 1999, in nord-vestul tarii.

„Ziua maniei” la Ierusalim

Pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim au izbucnit violente intre politistii israelieni si protestatarii musulmani. Fortele de ordine ale Israelului au inceput sa traga spre manifestantii palestinieni care protestau fata de lucrarile din apropierea Moscheei Al Aqsa, loc sfant al Islamului. Politia israeliana a mobilizat peste 2.500 de ofiteri in Ierusalim, pentru a preveni eventuale manifestatii violente. Musulmani sunt nemultumiti de lucrarile la sapaturile arheologice desfasurate de israelieni in apropiere de moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfant al Islamului, dupa Mecca si Medina. Ei cred ca aceste sapaturi ar afecta fundatia moscheii. Confruntarile au izbucnit in timpul rugaciunii de ieri a musulmanilor. De altfel, liderii acestora au proclamat ziua de ieri, ziua maniei, in semn de protest fata de sapaturile arheologice. In moscheea Al-Aqsa se aflau peste 300 de oameni cand musulmanii din afara au inceput sa arunce cu pietre in fortele de ordine israeliene. Ministrul israelian al Apararii i-a cerut premierului Ehud Olmert sa renunte la sapaturi pentru a preveni astfel de confruntari. Autoritatile israeliene sustin ca vor sa ridice o pasarela in zona moscheii, iar inainte de a se apuca de constructie trebuie sa se asigure ca in zona nu sunt vestigii arheologice.