PNL a votat, ieri, cot la cot cu PSD, PRM, PC si UDMR pentru modificarea Legii referendumului, in varianta propusa de PSD, care a fost aprobata de deputati cu 215 voturi „pentru”, 56 „impotriva” si o abtinere. Spre deosebire de dezbaterea pe articole, la votul final s-au exprimat pentru modificare si deputatii UDMR. Amendamentul prevede posibilitatea ca, in cazul in care a fost desemnat dupa doua tururi de scrutin, presedintele tarii sa fie demis prin referendum daca pentru aceasta masura se exprima jumatate plus unu din voturi. Voturile „impotriva” au fost date de reprezentantii PD si PLD.
O alta modificare importanta la Lege priveste interzicerea organizarii de alegeri intr-o perioada de sase luni inainte si dupa referendum. Aceasta inseamna ca, daca Legea referendumului va fi promulgata, alegerile pentru Parlamentul European ar putea fi amanate.
Votul a fost exprimat prin ridicare de mana, nu electronic, deoarece instalatia a fost declarata defecta in cursul diminetii.
Reprezentantii PD au anuntat ca vor ataca modificarea legii la Curtea Constitutionala. Ei vor cere declararea drept neconstitutionale a modificarilor sau, in cazul in care noua varianta a legii e considerata constitutionala, amanarea aplicarii ei pana dupa urmatoarele alegeri prezidentiale.
Potrivit prevederilor adoptate, ieri, de deputati, modificarile la legea referendumului intra in vigoare in momentul publicarii acesteia in Monitorul Oficial.
Tariceanu: Pretentiile PSD sunt opera presedintelui
Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca ascensiunea si pretentiile PSD de a intra la guvernare sunt opera presedintelui Basescu, in conditiile in care Alianta este distrusa.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, cum raspunde solicitarii PD de a-si preciza pozitia fata de o presupusa colaborare guvernamentala PNL-PSD, care sa elimine PD de la putere, odata cu restructurarea Guvernului.
„S-a spus despre o posibila colaborare a PSD-ului cu PNL-ul, sau a PNL-ului cu PSD-ul. Eu vreau sa fie foarte clar urmatorul lucru: datorita politicii pe care presedintele o duce de doi ani de zile si care a vizat un singur lucru – distrugerea PNL-ului, indepartarea primului ministru si, pana la urma, distrugerea Aliantei, rezultatul este cel pe care il vom putea constata: ca PSD-ul ridica pretentii, ca incepe sa se afirme dupa ce doi ani de zile a fost practic inexistent, si ca i se pregateste intrarea la guvernare. Este opera presedintelui ! Deci, distrugerea Aliantei, sa fim bine intelesi, e o chestiune simpla, de logica. Distrugerea Aliantei va aduce PSD la guvernare”, a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.
Vacaroiu – sacrificat pentru suspendare
Surse din PSD afirma ca liberalii si social-democratii s-ar fi inteles in privinta suspendarii presedintelui Basescu. Astfel, daca parlamentarii PNL vor sustine suspendarea sefului statului, atunci PSD este dispus sa renunte la interimatul lui Nicolae Vacaroiu ca sef al statului in favoarea liberalului Bogdan Olteanu. Potrivit Constitutiei in cazul suspendarii presedintelui, primul pe lista presedintilor interimari este presedintele Senatului, urmat de presedintele Camerei Deputatilor.
50 de intelectuali il apara pe seful statului
Un grup de 50 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Victor Rebengiuc si Dan C. Mihailescu sustin intr-o scrisoare-apel ca actuala criza politica este generata de actiunile presedintelui Romaniei impotriva coruptiei.
Oamenii de cultura spun ca Traian Basescu a devenit tinta atacurilor celor care simt ca le sunt puse in pericol afacerile sau care doresc, in continuare sa existe un stat oligarhic postcomunist.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorAnecdote