Foarte multe persoane resimt la inceputul primaverii o stare de oboseala generala insotita de slabiciune fizica, desi organismul este sanatos. Starile neplacute provocate de astenia de primavara – cum ar fi moleseala, somnolenta si rezistenta scazuta la efort – pot afecta nu doar persoanele sensibile sau cu sanatate subreda, ci si pe acelea care se considera sanatoase, adesea fiind confundata cu diferite boli.
Astenia de primavara poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite forme, afectand individul atat in sfera psihica, fizica, intelectuala, cat si in cea sexuala. Pana de curand, cauza asteniei de primavara era considerata a fi doar o carenta de vitamine sau minerale, care aparea in mod firesc la sfarsitul sezonului rece. Insa aria cercetarilor a fost extinsa si s-a observat ca, la unele persoane, mai ales la cele care au un trai sedentar, adaptarea la regimul de lumina si temperatura diferit de cel din timpul iernii este foarte dificila, supunand organismul si psihicul la o grea incercare. De asemenea, s-a remarcat ca primavara, mai mult ca orice alta perioada a anului, amplifica emotivitatea, de aceea, acest anotimp este considerat anotimpul romantismului, al iubirii si al efervescentei creatoare. In aceasta perioada, organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si forta din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consuma multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si saruri minerale. Modul in care va hraniti este extrem de important pentru intarirea organismului dupa perioada de iarna. Tocmai de aceea, pentru persoanele care sufera si de anemie, este indicata o alimentatie pe baza de vegetale: plante care contin multa clorofila, saruri de fier si vitamina C. Combaterea acestor simptome se poate realiza in mod natural si placut, prin adaosul la alimentatia zilnica, timp de cel putin o saptamana, a o suta-doua grame de fructe uscate, in special stafide, smochine si curmale. Acestea pot fi mancate ca atare sau tocate si amestecate in orez fiert cu lapte si racit. Important este sa nu fie prelucrate termic, pentru a-si pastra intact continutul de vitamine.
De asemenea, consumul de legume proaspete, atat de bogate in vitamine activatoare ale metabolismului, ajuta organismul sa lupte si sa devina mai rezistent. Primavara este recomandat sa consumati migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telina, varza, curmale, spanac, marar, smochine, linte, fasole, citrice, patrunjel, papadie, mere, orez, soia, untisor, salata verde, ridichi, ceapa verde.
Avand in vedere mecanismele atat de complexe si variate ale aparitiei asteniei de primavara, in mod evident si tratamentul acestei afectiuni va fi extrem de diferit. Astfel, se recomanda consumul ceaiurilor din macese – cel mai puternic vitaminizant, fiind un remediu valoros in cazul oboselii cronice, slabiciunii etc. – al polenului, al drojdiei de bere, al uleiului de catina, dar mai ales sunt indicate plimbarile in aer liber.