In randurile de mai jos vom reproduce doua fraze si o propozitie independenta, in care se repeta un cuvant, exprimare ce i se va parea urata fiecaruia dintre cititorii rubricii acesteia. Asa credem si suntem ferm convinsi pana la dovada contrarie.
1. „Miliardarul israelian de origine rusa Arkadi Gaidamak a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa anunte, in curand, crearea propriului sau partid politic”.
2. „Birourile permanente reunite ale celor doua camere legislative ale Parlamentului au decis ca dezbaterile privind suspendarea lui Traian Basescu si referendumul pentru votul uninominal sa fie dezbatute de alesi saptamana viitoare, pe 28 februarie si, respectiv, 1 martie”.
3. „Echipa Rapid va incepe pregatirile incepand de la 1 februarie”.
Precizam ca toate cele trei texte au fost extrase din numere diferite ale aceluiasi cotidian.
Relevam, intai, cuvintele care se repeta in chip suparator.
1. „…a anuntat… sa anunte… ”
2. „… dezbaterile… sa fie dezbatute….”
3. „…va incepe… incepand…”
Formulari corecte ar fi acestea:
1.”… a declarat… sa anunte…”
2. „… chestiunile (problemele, punctele, propunerile)… sa fie dezbatute”…
3. „… va incepe pregatirile la…”
In textul al doilea exista cuvinte de prisos. Autorul putea sa spuna fie”… doua camere legislative au decis…”, fie”… doua camere ale Parlamentului au decis…”. Astfel, ar fi fost evitata sintagma pleonastica „… doua camere legislative ale Parlamentului”.
Tot in acest text se impune introducerea cuvantului de legatura „in”, scriindu-se „in saptamana viitoare”.
Precizam, in fine, ca dintre cele trei texte citate, primele doua sunt fraze, iar al treilea text constituie o propozitie dezvoltata. I se spune propozitie independenta pentru ca nu face parte din vreo fraza.
Mihai Stere DERDENA