Premierul a prezentat noul Cabinet
Premierul a facut publica lista noului Guvern, format doar din ministri PNL si UDMR, fara cei ai PD. Unele ministere dispar din schema, dar apar altele noi. Sunt si nume noi, unele, in posturi cheie.
Iata componenta viitorului Cabinet:
1. Marko Bela- vicepremier
2. Teodor Melescanu – Ministerul Apararii
3. Adrian Cioroianu – Ministerul de Externe
4. Tudor Chiuariu la Ministerul Justitiei
5. Ludovic Orban – Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului
6. Cristian Adomnitei – Ministerul Educatiei si Cercetarii
7. Cristian David – Ministerul Administratiei si Internelor
8. Paul Pacuraru – Ministerul Muncii
9. Decebal Traian Remes la Ministerul Agriculturii
10. Ovidiu Silaghi – nou-infiintatul Minister al IMM-urilor
11.Varujan Vosganian – Ministerul Economiei si Finantelor
12. Nagy Zsolt – Ministerul Comunicatiilor
13. Attila Korodi – Ministerul Mediului
14. Adrian Iorgulescu – Ministerul Culturii
15. Mihai Voicu – ministru pentru Relatia cu Parlamentul
16. Eugen Nicolaescu – Ministerul Sanatatii
17. Borbely Laszlo – Ministerul Dezvoltarii Regionale
Astazi – vot in Parlament
Aseara a inceput audierea ministrilor care ar urma sa preia portofoliile PD. S-au prezentat in fata comisiilor Varujan Vosganian – propus pentru Ministerul Economiei si Finantelor, Cristian David – nominalizat pentru Ministerul de Interne, Cristian Adomnitei – care ar urma sa ocupe fotoliul de la Ministerul Educatiei si Paul Pacuraru – propus pentru Ministerul Muncii. Primul ministru va prezenta, astazi, la ora 15.30, in plenul reunit al celor doua Camere parlamentare, cererea de remaniere a Guvernului. In continuare, fiecare grup parlamentar isi va exprima punctul de vedere pe aceasta tema, cate 15 minute fiecare, a precizat, secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Lista noului guvern a fost adoptata in Biroul Permanent al PNL. Surse liberale spun ca vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, ar fi votat impotriva noii formule a Executivului din care face parte, iar vicepresedintii Norica Nicolai, Marian Petrache si Dan Radu Rusanu s-au abtinut. Aceleasi surse spun ca Orban i-ar fi reprosat premierului Tariceanu ca in noua structura nu se regasesc Norica Nicolai sau Crin Antonescu. Tariceanu i-ar fi raspuns lui Orban ca i-a propus lui Crin Antonescu sa preia Ministerul Educatiei, dar acesta a respins oferta.
PD cere demisia lui Tariceanu
Democratii ii cer premierului Calin Popescu Tariceanu sa demisioneze, considerand ca Guvernul pe care l-a prezentat Parlamentului este ilegitim, iar el insusi un impostor, pentru ca s-a lepadat de Alianta DA si a acceptat comanda PSD. Emil Boc, presedintele PD, si cel executiv al democratilor, Adriean Videanu, au anuntat ca aceasta formatiune – exclusa de la guvernare de liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu – considera ca Guvernul Tariceanu II este ilegal si neconstitutional, in conditiile in care primul ministru a ajuns in acest post la propunerea si cu sustinerea Aliantei DA. De asemenea, PD i-a cerut demisia lui Tariceanu, pe care l-a acuzat ca a tradat electoratul Aliantei asociindu-se cu PSD si acceptand comanda unui partid care a fost adversarul Aliantei. Tariceanu este privit de democrati ca „impostor”, pentru ca a fost numit de presedintele Basescu in aceasta functie.
PD a anuntat ca intra in opozitie, fara sa precizeze daca va sustine legi care au fost pregatite in comun de Alianta prin programul de guvernare. De asemenea, Emil Boc a anuntat ca PD se va adresa instantei pentru a denunta protocolul Aliantei, acuzandu-l si la acest capitol pe premier ca a ucis Alianta. Democratii si-au pastrat decizia de saptamana trecuta, de a se retrage din sala in momentul in care se va vota guvernul restructurat.
Basescu: Noul Guvern este nelegitim
Seful statului a trimis presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor o scrisoare in care sustine ca noua formula guvernamentala este nelegitima. Basescu face apel la presedintii celor doua camere sa nu voteze noua formula a Executivului. In cazul contrar, spune presedintele, intre forul legislativ si vointa electoratului se va instala o prapastie, iar singura solutie pentru intrarea in normalitate va ramane cea a alegerilor anticipate. Presedintele vrea fie formarea unei noi majoritati politice, fie alegeri anticipate. Seful statului i-a avertizat pe presedintii Camerei Deputatilor si Senatului ca, daca legislativul va investi guvernul PNL-UDMR, exista riscul unei rupturi intre Parlament si societatea civila. Basescu spune ca prin decizia premierului de a scoate de la guvernare Partidul Democrat nu se mai respecta vointa electoratului. In scrisoarea adresata presedintilor Parlamentului, seful statului mentioneaza ca premierul ales in 2004 reprezenta Alianta Dreptate si Adevar, intrucat, PNL nu s-a inscris ca formatiune distincta in cursa electorala si nici nu a prezentat un candidat propriu la functia de prim-ministru. Presedintele arata ca prin decizia unilaterala a PNL de a scoate din guvern ministrii Partidului Democrat, componenta politica a fost radical modificata, astfel incat legitimitatea democratica a noii formule de guvernare nu mai respecta vointa electoratului.
Premierul: Presedintele, vinovat de criza politica
Vinovat pentru divortul dintre PNL si PD este presedintele Traian Basescu. Aceasta este concluzia la care a ajuns premierul Tariceanu, care crede, in acelasi timp, ca primii doi ani ai Aliantei D.A. au fost un succes. Tariceanu a caracterizat cei 2 ani de guvernare alaturi de PD drept un succes, dar ca aceasta colaborare nu a mai putut functiona din cauza conflictului cu presedintele Traian Basescu. „Democratii au pus interesele partidului in fata interesului national”, a spus premierul. Calin Popescu Tariceanu sustine ca de vina pentru intreaga criza politica este presedintele Basescu. Premierul sustine ca a facut tot ceea ce a putut pentru a nu se ajunge in situatia actuala.
PSD se pronunta „pentru”
PSD va acorda vot de incredere Guvernului PNL-UDMR, a anuntat, ieri, liderul social-democrat, Mircea Geoana. Acesta a mentionat ca partidul sau voteaza strict restructurarea Executivului si eliminarea PD. Geoana a tinut sa mai precizeze ca „PSD nu se va asocia in niciun fel cu o guvernare de dreapta”, explicand ca partidul sau va continua sa militeze pentru eliminarea cotei unice si pentru introducerea unor masuri sociale. Liderul PSD a justificat aceasta pozitie, spunand ca dintre doua rele social-democratii il aleg pe cel mai mic, pentru ca are responsabilitatea de a asigura o minima functionare a institutiilor statului.
PC si PRM – „impotriva”
Conservatorii si parlamentarii Partidului Romania Mare sunt hotarati sa voteze impotriva noii echipe propuse de premier. „E o aiureala totala. Exista ministere extrem de sensibile unde nu avem nevoie de experimente: e vorba de Ministerul Justitiei. Acesta comasare a Ministerului Economiei si Comertului cu Ministerul Finantelor Publice este o monstruozitate. Nu se pot comasa, nu… Un guvern romano-maghiar nu votam niciodata”, a declarat Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM. „Noi nu vom vota acest cabinet, e clar. Suntem un partid de opozitie, ne vom comporta ca atare. Nu am participat sau purtat negocieri sau discutii si nu vom stabili un protocol sau discutii ascunse”, a sustinut Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC.
PLD vrea anticipate
Liderul PLD, Theodor Stolojan, a anuntat la finalul primului Birou Executiv al formatiunii, ca au decis ca parlamentarii liberal-democrati sa iasa din sala cand se va da votul asupra noului Guvern propus de Tariceanu, hotarare similara cu cea a PD. Acesta a repetat ca pentru stabilitate politica, solutia o reprezinta alegerile anticipate.
Liderul PLD l-a atacat inca o data pe primul-ministru Tariceanu, spunand ca acesta a reusit in acest moment ceea ce nu a putut Adrian Nastase in 2004, si anume sa aduca PSD la guvernare.
Senatul, fara Alianta
Emil Boc, presedintele PD, a anuntat ieri ca senatorii PD se vor retrage din grupul parlamentar al Aliantei DA. “Este decizia Biroului Permanent National. PD va avea grup propriu in Senat”, a spus Boc. In Camera Deputatilor, liberalii si democratii au grupuri parlamentare separate.
Boc a mai anuntat ca parlamentarii PD vor iesi din sala in momentul in care camerele reunite ale Parlamentului isi vor da votul pentru noul guvern. PD-istii vor participa la dezbateri, urmand sa paraseasca sala doar la vot.
Democratii din teritoriu nu cedeaza
Directorii serviciilor descentralizate din teritoriu, care fac parte din Partidul Democrat, nu renunta la functii. Mai mult, unii lideri democrati din teritoriu le-au transmis colegilor care ocupa functii de conducere in institutiile publice locale sa nu cedeze in fata presiunilor politice.
In ce priveste o posibila colaborare PSD-PNL in teritoriu lucrurile nu mai sunt atat de clare. In ciuda anuntului de la centru privind un vot parlamentar in favoarea Guvernului, adversitatile din teritoriu, dintre liberali si social-democrati, se acutizeaza.