Viata crestina este o viata traita cu Dumnezeu – venim de la Dumnezeu prin sufletul nostru nemuritor, calatorim in aceasta viata cu ajutorul bunului Dumnezeu si ne intoarcem acasa la El ca sa primim cununa ostenelilor noastre. Ne nastem in Hristos si incepem a vietui in si cu el, prin taina Sfantului Botez. Dar, dupa cum nasterii trupesti ii urmeaza cresterea si inmultirea facultatilor trupesti si sufletesti, tot astfel, nasterii in Hristos ii urmeaza cresterea, intarirea si desavarsirea in Dumnezeu. Aceasta minunata si tainica lucrare o face Duhul Sfant prin Sfanta Taina a ungerii cu Sfantul Mir, numita Mirungere. Marturii despre asezarea acestei taine de catre Domnul nostru Iisus Hristos si despre practicarea ei chiar din timpul Sfintilor Apostoli avem, foarte multe, in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie. Mai lamurit ni se arata aceasta venire a Duhului Sfant in lume cu toate darurile Lui, in ziua Rusaliilor sau a Cincizecimii, adica in ziua Pogorarii Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli.
Prin taina Sfantului Botez noi devenim ca niste pietre vii ale casei lui Dumnezeu, adica ale Sfintei Biserici, avand, fiecare, chemarea sa aducem viata noastra ca pe o jertfa bine primita lui Dumnezeu. A fi crestin adevarat nu inseamna numai a avea un certificat de botez. Crestinul adevarat pastreaza o legatura permanenta cu Dumnezeu. El este unit cu Hristos prin toata fiinta sa. Precum lumina soarelui ajuta hranei din pamant sa se ridice prin radacina si tulpina pana la cele mai inalte frunze si acolo, prin sinteza, sa se transforme in fructe, tot asa, harul Sfantului Duh, ce ni se da prin Mirungere, ajuta vietii noastre sa creasca si sa se desavarseasca prin legatura neintrerupta cu Hristos, Domnul nostru.
Sfantul Mir se prepara din untdelemn, vin si 38 diferite aromate si se sfinteste de catre soborul Episcopilor, in Joia Sfintelor Pasti. Multimea aromatelor din care se face, mirul simbolizeaza multimea darurilor Sfantului Duh. Dar si unirea noastra, a tuturor celor care ne miruim cu Iisus Hristos, cu Sfanta Biserica, caci, desi sunt foarte multe daruri, este un singur Duh, de la care ele se revarsa in lume.
De aceea, sa nu incetam a-L chema in ajutor si a pastra pecetea cu care El ne uneste cu Hristos.
„Vino Duhule Sfinte si Te salasluieste intru noi, si ne curateste de toata intinaciunea si ne mantuieste, Bunule, sufletele noastre”, in veci de veci. Amin !
Preot Stefan Al. SAVULESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorSoarele poate imbolnavi