Pastele Catolic si cel Ortodox vor avea date diferite
O data la cativa ani – cum s-a intamplat si de aceasta data – Pastele este sarbatorit in aceeasi zi, atat de catolici cat si de ortodocsi. Asta pentru ca ambele biserici calculeaza data Invierii Mantuitorului Iisus dupa doua calendare diferite. De-a lungul timpului, au existat mai multe incercari de sincronizare a datelor, toate insa soldate cu esecuri. Cele doua biserici crestine folosesc doua calendare diferite, incepand din anul 1582, cand biserica apuseana catolica a trecut la calendarul Gregorian, pe cand rasaritenii ortodocsi au ramas la calendarul Iulian. Calculele celor doua momente celeste sunt si ele diferite, apusenii bazandu-se pe luna plina ecleziastica, pe cand rasaritenii observand luna plina astronomica, la fel cum privesc si data reala a echinoctiului, in timp ce catolicii se bazeaza pe o data fixa calculata din vreme pentru echinoctiu.
Luna plina ecleziastica, in acest context, este calculata din vreme conform unor tabele bisericesti, datele fiind prestabilite cu mult inainte. Ortodocsii, in schimb, urmeaza luna plina pascala, care este la o data calculata pe baza observatiilor astronomice. O prima incercare de uniformizare a datei serbarii Pastelui in toata lumea crestina a avut loc in anul 325, la initiativa imparatului Constantin cel Mare. Atunci, primul Sinod ecumenic desfasurat la Niceea a adoptat practica bazata pe calculul datei Pastelui care se reducea la urmatoarele norme: Pastele se va serba intotdeauna in prima duminica cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara; cand prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara cade duminica, Pastele va fi serbat in duminica urmatoare.
De-a lungul timpului, au existat si alte incercari de a „sincroniza” Pastele. Una dintre cele mai semnificative a fost Consiliul Bisericilor de la Aleppo (Siria) din 1997, unde s-a convenit ca echinoctiul sa fie recunoscut in functie de observatiile astronomice, luand in consideratie meridianul de la Ierusalim, unde de fapt a avut loc Invierea. Dar pana acum nu s-a dat curs acestei intelegeri.
Diferenta dintre sarbatoarea Pastilor nu are, deci, o baza teologica serioasa, ci este mai mult un efect al diferitelor traditii urmate de cele doua ramuri ale crestinatatii. Daca in acest an catolicii si ortodocsii au sarbatorit impreuna Invierea lui Iisus, in 2008 Pastele catolic va fi sarbatorit pe 23 martie, iar cel ortodox pe 27 aprilile.