SUA INCEARCA SA CONTROLEZE EUROPA
Statele Unite incearca sa controleze Europa prin desfasurarea de baze militare in Polonia si Cehia, ca parte a scutului antiracheta. Avertismentul a fost lansat de fostul presedinte rus Mihail Gorbaciov. Fostul lider de la Moscova a subliniat ca Statele Unite nu urmaresc altceva decat sa-si extinda influenta pe batranul continent. „Consider gresit faptul ca America nici nu s-a sinchisit sa se consulte in acest sens cu aliatii sai din NATO”, a apreciat Gorbaciov. Intrebat cum va raspunde Rusia la planurile Washingtonului, fostul lider sovietic a precizat sec: „Timpul ne va arata”. Statele Unite au anuntat, in ianuarie, ca intentioneaza sa desfasoare elemente din cadrul scutului sau antiracheta pe teritoriul Republicii Cehe si al Polonei, pentru a contracara eventuale atacuri lansate de Iran sau Coreea de Nord, state ale caror programe nucleare ingrijoreaza comunitatea internationala. Moscova a criticat in repetate randuri aceasta initiativa, pe care a catalogat-o drept o amenintare la adresa securitatii si un factor de destabilizare pentru Europa.
CUTREMUR IN MEXIC
Un cutremur de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de joi spre vineri in centrul Mexicului. Seismul a fost resimtit in capitala tarii. Miscarea telurica a durat circa un minut, fiind urmata de pene de curent de circa cinci minute in unele cartiere din oras. Multi oameni au iesit din locuinte, dar nu s-au raportat pagube majore. Un cutremur produs in septembnrie 1985 a distrus capitala Mexicului si s-a soldat cu 10.000 de morti.
FINANTATORUL STELEI, SUSPENDAT SASE LUNI
Gigi Becali a fost suspendat sase luni si va plati o amenda de 3.500 de lei dupa ce l-a numit „talhar” pe arbitrul Sorin Corpodean. Finantatorul Stelei nu este pentru prima oara in atentia Comisiei de Disciplina FRF pentru jigniri aduse acestui arbitru. In noiembrie anul trecut, a fost suspendat 18 luni, dupa care pedeapsa i-a fost redusa la 12 etape, pentru ca l-a numit „hot” pe Corpodean.
STAREA DE SANATATE A LUI ARIEL SHARON S-A IMBUNATATIT
Starea de sanatate a fostului premier israelian, Ariel Sharon, s-a imbunatatit usor, dupa cum a anuntat o televiziune israeliana ! Potrivit postului CANAL 10, unul dintre fiii lui Sharon a remarcat ca politicianul poate raspunde la intrebari, prin incordarea usoara a mainii. Baiatul lui Sharon a povestit ca tatal lui a inceput sa se uite si la televizor si ca fostul premier israelian prefera programele care prezinta reportaje despre natura. Reprezentantii spitalului unde este internat fostul lider israelian au refuzat sa faca orice comentariu pe tema starii de sanatate a lui Ariel Sharon. Un purtator de cuvant al clinicii a precizat insa ca politica spitalului este sa de a anunta orice schimbare in starea de sanatate a lui Sharon, atunci cand aceasta are loc. Fostul premier este in coma de la inceputul anului trecut, cand a facut un atac cerebral.
PUTIN, IN PERICOL !
Este necesara forta pentru a-l inlatura de la putere pe Vladimir Putin. Acesta este mesajul transmis de Boris Berezovsky, magnatul rus exilat la Londra, care a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian ca pune la cale rasturnarea regimului de la Kremlin. Potrivit aceleiasi surse, Berezovsky a stabilit deja contacte cu elita de la Moscova, pentru a pune la cale inlaturarea lui Putin. Mai mult, magnatul sustine ca are deja pe statul de plata persoane apropiate liderului de la Kremlin si care comploteaza pentru declansarea unei lovituri de stat.
Publicatia britanica noteaza faptul ca aceste comentarii sunt menite sa starneasca furia Kremlinului si vor deteriora si mai mult relatiile dintre Londra si Moscova. „Trebuie sa folosim forta pentru a schimba acest regim. Nu se poate schimba prin mijloace democratice. Nu poate exista o schimbare fara forta, fara presiuni”, a declarat Berezovksy. Intrebat de jurnalistii de la The Guardian daca pune la cale o revolutie, acesta a confirmat raspicat.
STEAUA, DOUA ETAPE CU PORTILE INCHISE
Comisia de Disciplina a decis ieri ca Steaua sa joace urmatoarele doua etape din Ghencea cu portile inchise, in urma incidentelor de la derby-ul Steaua – Dinamo, din etapa trecuta. Astfel, meciurile cu Poli Iasi, din etapa 27, si cel cu Otelul Galati, din etapa 29, se vor desfasura fara spectatori.
Steaua a mai fost sanctionata si cu o amenda de 10.000 de RON.
Tot in urma incidentelor de la derby, Dinamo va juca partida din aceasta etapa, cea cu FC Arges, fara spectatori si va plati o amenda de 3.500 RON.
AMERICANII NE LASA IN AFARA SCUTULUI
Romania nu va fi protejata de scutul antiracheta pe care americanii vor sa il instaleze in Europa. Oficialii de la Bucuresti nu dau semne ca sunt preocupati de acest aspect, dar strategii atrag atentia ca apararea NATO si Uniunii Europene ar trebui sa includa si frontiera estica. Washingtonul a ales Cehia si Polonia pentru a gazdui rachete de interceptare si un radar, care fac parte din sistemul de aparare. Acesta este menit sa contracareze un eventual atac din Coreea de Nord sau Iran cu rachete balistice, care trec prin afara atmosferei terestre in drumul lor catre tinta. Secretarul general al NATO a atras atentia ca scutul american antiracheta nu va apara toate statele Aliantei. Tot el a spus, insa, ca amenintarea rachetelor iraniene sau nord-coreene este „reala”. Instalarea scutului antiracheta al SUA produce reactii ostile la Moscova, care il vede ca pe o amenintare a echilibrului strategic intre cele doua mari puteri.