Iranul produce combustibil nuclear la nivel industrial

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a anuntat ca Iranul produce de ieri combustibil nuclear la scara industriala. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte organizate cu prilejul Zilei Nationale Nucleare. Liderul iranian a multumit oamenilor de stiinta si a avertizat ca programul nuclear va continua.
„Incepand de astazi, Iranul intra in grupul tarilor care pot obtine combustibil nuclear la scara industriala. Marea natiune, care a fost un pionier in domeniul stiintelor in secolele trecute, nu va permite marilor puteri sa-i impiedice progresul”, a declarat ieri Ahmadinejad. In stilul sau caracteristic, presedintele Ahmadinejad s-a lasat asteptat peste ora stabilita, dupa ce surpriza pe care o pregatea iranienilor de Ziua Nationala Nucleara fusese indelung mediatizata. Liderul de la Teheran a anuntat trecerea la productia de uraniu imbogatit la scara semi-industriala ca pe un dar facut conationalilor sai cu prilejul acestei insolite zile nationale. El a mai precizat ca s-a trecut, de asemenea la productia in serie a centrifugilor. Faptul ca acest discurs a fost transmis de la situl nuclear de la Natanz nu este deloc intamplator. Mahmud Ahmadinejad spera sa transforme acest oras din centrul tarii intr-o capitala simbolica a emanciparii iraniene. El a tinut sa sublinieze ca Iranul a intrat in randul putinelor natiuni care beneficiaza de aceasta tehnologie. Comentatorii politici considera declaratia sefului statului iranian in primul rand drept o sfidare la adresa Occidentului. In al doilea rand, anuntul facut de Mahmud Ahmadinejad este apreciat drept un act pur propagandistic, de data aceasta destinatarul fiind chiar natiunea iraniana.
Diplomatii occidentali se asteptau ca liderul de la Teheran sa anunte montarea unor noi instalatii, necesare imbogatirii uraniului. Iranul a anuntat deja ca intentioneaza sa instaleze 3.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului, la nivelele subterane ale acestei uzine.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica incearca sa convinga Iranul sa accepte instalarea de camere de supraveghere la Natanz, dar propunerea a fost refuzata sistematic de autoritatile de la Teheran. Occidentul, in special Statele Unite, acuza Iranul ca incearca sa obtina bomba atomica. Iranul sustine insa ca programul nuclear are o destinatie exclusiv civila, urmand sa produca energie electrica.

Dezvaluiri despre captivitatea celor 15 militari britanici

Singura femeie din grupul celor 15 britanici luati prizonieri in Iran povesteste, in editia de ieri a ziarului „The Sun”, ca iranienii i-au dat de inteles ca nu-si va mai revedea niciodata copilul din Marea Britanie. In replica, Iranul a difuzat o noua inregistrare video cu momente mai destinse ale detentiei celor 15. Femeia de 26 de ani, marinar in flota regala, povesteste ca la inceput s-a gandit sa se dea drept barbat de teama ca va fi violata.
Nu s-a intamplat asa ceva, dar iranienii au izolat-o intr-o celula minuscula, au obligat-o sa-si scoata uniforma si au interogat-o uneori toata noaptea. In primele zile, au mintit-o ca toti camarazii sai au fost eliberati si ea a ramas singura captiva. Un anchetator a intrebat-o cum i s-ar parea sa-si dea viata pentru patrie, iar altul a avertizat-o ca nu-si va mai vedea copilul daca nu coopereaza.
Faye Tunney sustine ca doar in urma acestor presiuni a ajuns sa „marturiseasca” faptul ca au patruns in apele teritoriale iraniene. „The Sun” recunoaste ca a platit pentru interviu, dar nu a dezvaluit suma. Surse din presa sustin ca ar fi fost vorba despre 100.000 de lire sterline. Faye Tunney s-a angajat sa doneze o parte din bani primiti. Unii dintre colegii sai spun ca nu-si vor vinde povestile, ba, mai mult, ca nu vor mai discuta deloc cu presa. Iranul a calificat drept „simpla propaganda” relatarile fostilor prizonieri despre modul in care au fost tratati in captivitate. Ca o dovada in plus, o televiziune iraniana a difuzat duminica seara noi imagini in care militarii britanici joaca ping-pong sau sah sau se uita la televizor.

4 ani de la caderea regimului Saddam

Ieri s-au implinit 4 ani de la caderea regimului lui Saddam Hussein. Autoritatile irakiene se tem ca aniversarea va fi marcata de un nou val de atentate si au interzis circulatia tuturor autovehiculelor in capitala. Cu acelasi prilej, liderul radical siit Moqtada Al Sadr a convocat un mare miting impotriva ocupatiei, la care spera sa adune un milion de oameni. Timp de 24 de ore, la Bagdad nu au voie sa circule nici masini si nici macar motociclete, masura menita sa previna atentatele. Chiar duminica un asemenea atac a facut cel putin 17 victime in asa-numitul „triunghi al mortii”, la sud de Bagdad. In capitala, un atentat similar s-a soldat cu 5 morti. Armata americana a raportat moartea a 6 soldati, dar si arestarea unui important activist al retelei al-Qaida. La Diwaniya, in sudul tarii, trupele americane si aliatii lor irakieni continua luptele cu adeptii imamului siit radical Moqtada Sadr. Adversar inversunat al americanilor, Moqtada i-a chemat pe soldatii irakieni sa se alature fortelor sale, impotriva „strainilor”. Imamul radical incearca sa se afirme ca un lider al intregului popor si nu doar al siitilor. El a invitat populatia sa participe ieri, sub drapelul national, la o ampla manifestatie anti-americana in orasul sfant Najaf. Moqtada, care are oamenii sai chiar si in guvernul irakian, nu a mai fost vazut in public de cateva luni. Americanii spun ca s-a refugiat in Iran.

Al cincilea turist spatial si-a inceput calatoria

Cel de-al cincilea turist spatial – miliardarul american Charles Simonyi, si-a inceput calatoria intr-o nava ruseasca Soyuz, lansata sambata seara. Turistul, insotit de doi cosmonauti rusi, urma sa soseasca ieri pe Statia Spatiala Internationala, unde va ramane pana la 20 aprilie. Pentru cele 13 zile pe care le va petrece in Cosmos, Charles Simonyi a platit vreo 25 de milioane de dolari. Este adevarat ca are de unde. Nascut in Ungaria acum 58 de ani, Simonyi a emigrat cu parintii, in 1968, in Statele Unite. El s-a alaturat unei firme pe atunci mica si necunoscuta, Microsoft, si a lucrat la dezvoltarea popularului program Word, ceea ce i-a adus o avere colosala. In America, Simonyi mai este cunoscut si ca logodnic al vedetei de televiziune Martha Stewart, specialista in sfaturi pentru gatit si amenajarea casei. Ea l-a insotit si pe cosmodromul din Kazahstan, desi televiziunea locala a insistat mai mult asupra unei alte celebritati – vicepremierul rus Serghei Ivanov, posibil urmas al presedintelui Putin. Lansarea a avut loc cu succes. Acesta a fost insotit de cosmonautii rusi Fiodor Iurcihin si Oleg Kotov. Simonyi nu vine cu mainile goale: joi, de Ziua Cosmonautilor Rusi, el le va oferi colegilor de echipaj un dineu festiv – prepelita in sos de vin, rata cu capere si alte delicatese.

Interpretul ziaristului de la „La Repubblica” a fost ucis

Talibanii l-au ucis pe interpretul afgan al jurnalistului italian Daniele Mastrogiacomo, luat ostatic la inceputul lunii martie, in sudul Afganistanului, si eliberat in urma cu trei saptamani. Rebelii le-au reprosat autoritatilor afgane ca nu au negociat pentru conationalul lor, asa cum au facut-o pentru reporterul de la cotidianul italian “La Repubblica”. Talibanii au anuntat telefonic uciderea interpretului afgan inainte de termenul limita, stabilit pentru solutionarea revendicarilor lor. Desi nu exista nicio confirmare oficiala din partea guvernului afgan, un diplomat occidental a declarat, sub semnul anonimatului, ca stie de moartea interpretului lui Mastrogiacomo. Jurnalistul italian de la cotidianul “La Repubblica” a fost capturat la inceputul lunii trecute impreuna cu soferul si interpretul sau, ambii afgani. Talibanii spun ca l-au luat ostatic pe motiv ca ar fi spionat in regiunea Kandahar pentru trupele britanice.Soferul afgan al lui Mastrogiacomo a fost decapitat inainte ca jurnalistul sa fie eliberat, la finele lui martie. Rapitorii au sustinut ca, in schimbul lui Mastrogiacomo, au obtinut, de la guvernul afgan, eliberarea a patru lideri talibani.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIar vor victorie in deplasare…
Articolul următorIn 2008,