Pitestenii au castigat in orasul interzis
CSU Asesoft – BCA Pitesti 91-106 (37-25, 14-26, 15-23, 25-32)

Contrar tuturor asteptarilor, Pitestiul s-a impus in primul meci al finalei. Poza de final a surprins in cadru bucuria oaspetilor, descatusarea lui Ziguli si zambetul de invingator al lui Helcioiu. Echipa surpriza BCA Pitesti tocmai deschisese portile orasului interzis.
Asesoftul nu a mai pierdut pe teren propriu in intrecerea interna din 2004, o presiune uimitoare apasand pe fruntea adversarilor care au calcat pe parchetul Salii Olimpia. Pitestenii si-au jucat insa corect sansele, profitand de unele decizii eronate ale arbitrilor si de lipsa de concentrare a elevilor lui Jojic. Oricum, Carutasu & Co. sunt gata sa se revanseze diseara si, probabil, ca si la Cluj, vom asista la un “alt film”, cu happy-end pentru noi.
Ploiestenii au inceput foarte bine jocul si s-au distantat pe tabela gratie reusitelor din spatele semicercului si a contraatacurilor rapide. Szijarto, Elliot si Blidaru si-au surprins adversarii, iar ultimul a reusit un super capac la Paul Helcioiu, omul care l-a tinut in umbra timp de doi ani.
Dumitru si-a intrat repede in mana si a mai redus diferenta prin cinci puncte consecutive, dar pana la finalul primului sfert, elevii lui Jojic au calcat acceleratia si s-au distantat la 12 puncte (37-25).
Helcioiu nu s-a impacat, niciun minut, cu gandul ca Pitestiul este doar un „sparring partner” pentru echipa campioana. Si-a inceput imediat recitalul, si a dovedit ca este cel mai bun pasator din Divizia A, trecandu-si in cont pana la pauza, opt asisturi.
Intrat in teren, Avlijas l-a imitat pe Szijarto inscriind un cos de trei puncte cu fault. Nu a fost, insa, suficient, iar elevii lui Ziguli au egalat ostilitatile, intrand la vestiare sub semnul unui echilibru real doar pe tabela (51-51).
Determinarea oaspetilor s-a vazut si in cel de-al treilea sfert. Cea mai buna defensiva din campionat a fost sparta in dese randuri de patrunderile lui Bubanja sau a fost surprinsa de reusitele „lunetistului” Liviu Dumitru (4/5 de la trei puncte).
Astfel, BCA a trecut la timona, iar capitanul Helcioiu si-a pus in valoare toate calitatile, de la cele baschetbalistice, pana la cele actoricesti. Nu a putut fi oprit de Blidaru, Paul sau Avlijas si l-a facut pe Jojic sa-si puna tot mai des mainile in cap.
Spectacolul a fost umbrit si de un incident care a avut loc intre americanii Mac Troy si Haslett si cativa suporteri ploiesteni. Jucatorii Pitestiului au aruncat in public cu sticle si cutii, iar riposta a venit imediat. Spiritele au fost cu greu calmate, iar Asesoftul a incercat sa-si revina si sa profite de faultul tehnic acordat echipei oaspete.
Carutasu & Co. si-au jucat cartea in ultimul sfert, dar nu a fost sa fie. Defensiva lui Jojic a parut de paie, iar jocul ploiestenilor in spatiul de trei secunde nu a mai dat satisfactie, ca in alte dati. Baschetbalistii lui Ziguli au savurat, la maximum, fiecare cos, eliminarea lui Elliot si patrunderile senzationale ale lui Helcioiu. Desi este nedrept sa ridici statuie unui singur jucator, „piticul atomic” a fost de-a dreptul urias.
Astazi, de la ora 19, are loc cel de-al doilea meci. Si, probabil, vom vedea altceva. Alb-albastrii nu mai au voie sa faca pasi gresiti, si trebuie sa arate ca infrangerea din debutul finalei a fost doar o intamplare. Poate acest soc va avea un efect si asupra publicului ploiestean, care, dupa ce a fost desfatat cu succese, a uitat sa mai poarte echipa spre victorie. Dar, poate ca am avut ce invata din aceasta lectie predata de pitesteni…

Cei mai buni jucatori:

CSU Asesoft
Reggie Elliot 18, 2 rec, 3 pd
Bojan Obradovic 17 (1×3), 10 rec, 1 pd
Virgil Carutasu 17, 13 rec, 1 pd
BCA Pitesti
Paul Helcioiu 35 (3×3), 5 rec, 17 pd, 5 mingi castigate (MVP)
Zeliko Bubanja 20, 8 rec, 2 pd
Liviu Dumitru 28 (4×3), 4 rec
Declaratii:
Sebastian Ghita: „Toti asteptam sa vedem altceva in cel de-al doilea meci. Astazi, Pitestiul a dorit mai mult sa castige, iar noi am intrat relaxati, ca si in partida de la Cluj. Oricum, faptul ca am pierdut la Ploiesti, dupa foarte mult timp, ne supara. Dar, nu de multe ori am jucat in fata unei sali atat de goale. Sunt de parere ca orice infrangere trebuie sa fie o lectie, care sa-ti dea de gandit. Pentru a ajunge acolo unde ne dorim, trebuie sa invatam si din esecuri.”
Paul Helcioiu: „Multi nu credeau nici macar ca le vom face fata, daramite sa castigam ! Am muncit foarte mult si meritam acest succes. Orice s-ar spune, Paul Helcioiu nu si-a luat revansa, ci si-a facut doar datoria.” Ionut GEORGESCU