V-ati intrebat cat costa referendumul de maine ? Publicatia Business Standard calculeaza, in primul sau numar, de astazi cat s-a cheltuit. Totalul? Peste 20 de milioane de euro. Cate un euro pentru fiecare roman. Pe de o parte, este vorba despre banii publici alocati de Guvern pentru organizarea referendumului – 60 de milioane RON (aproximativ 18 milioane euro). Pe de alta parte, organizarea celor opt mitinguri pro si contra Traian Basescu a costat partidele aproximativ patru milioane de euro, potrivit unui calcul realizat de Business Standard pe baza unor informatii certe din piata. Conform unor calcule estimative, suma la care a ajuns organizarea unui miting, pro sau contra lui Basescu, cu o participare aproximativ egala de persoane, se invarte in jurul sumei de 500.000 de euro. Costurile unui miting electoral, fara a pune la socoteala inchirierea scenei si plata artistilor care sustin concerte, depaseste 400.000 euro. Conform cotidianului Business Standard, sumele declarate de partidele politice la Curtea de Conturi, pana la 13 mai, sunt urmatoarele: Partidul Democrat – 400.000 euro; Traian Basescu – 200.000 euro; Partidul National Liberal – 21.000 euro; Partidul Liberal Democrat – 18.000 euro; Partidul Social Democrat – 12.000 euro; Partidul Conservator – 750 euro.
Traian Basescu: Prezenta mare la vot va demonstra ca romanii sunt deasupra clasei lor politice
Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, ieri, intr-un interviu acordat postului public de radio, ca la referendum este foarte importanta prezenta la vot, pentru ca daca ea va fi mare, romanii vor demonstra ca sunt deasupra clasei lor politice si ca sunt instruiti democratic. „Important este ca romanii sa mearga sa se exprime, pentru ca vor putea proba ca sunt, ca nivel politic, ca nivel de civism, deasupra propriei lor clase politice, care este destul de pusa sub semnul intrebarii in acest moment”, a spus Basescu. „Cel mai important lucru, ca semnificatie politica, este prezenta la vot. O prezenta masiva, de peste 80% a electoratului romanesc, va sterge, in analizele internationale, suspiciunea legata de capacitatea Romaniei de a respecta valori democratice”, a declarat Basescu in interviul de la postul public de radio. Seful suspendat al statului a spus ca perceptia externa asupra Romaniei va fi aceea ca are „o clasa politica care este nereformata” si ca „prin votul poporului se da dreptate presedintelui, deci vor continua procesele de reformare”, in acelasi timp fiind oferita si dovada „unui popor instruit democratic care a inteles importanta de a participa la actul politic prezentandu-se la urne”. „De aceea, apelul meu catre romani este ca, indiferent care le sunt optiunile, sa mearga la vot pe 19”, a subliniat Traian Basescu.
Ludovic Orban: Cruciatii presedintelui suspendat au topit sume exorbitante
Ludovic Orban, seful de campanie al PNL, a declarat ca PD si Traian Basescu au cheltuit sume exorbitante pentru campania electorala pentru referendum. „Cruciatii lui Basescu au topit 12 milioane de euro, de sapte-opt ori mai mult decat sumele celorlalte partide implicate in campanie”, a explicat Orban. „Campania este plina de abuzuri, manipulari si dezinformari”, a adaugat vicepresedintele PNL. „Traian Basescu si sustinatorii sai au comis o serie de ilegalitati in aceasta campanie. (…) „Democratii s-au folosit de anumite institutii publice”, a continuat Ludovic Orban. Seful campaniei PNL a sustinut ca oamenii lui Basescu au distrus toate bannerele si afisele electorale ale PNL-ului. Reactia Partidului Democrat nu a intarziat sa apara. Costica Canacheu, deputat PD, a declarat ca acuzele aduse de Orban fac parte din limbajul dur al campaniei duse de PNL.
Se pregateste o „revolutie portocalie” ?
„PSD are informatii ca in cazul in care rezultatele referendumului ii vor fi nefavorabile lui Traian Basescu, in marile orase ale tarii, membrii PD si simpatizantii presedintelui suspendat sunt pregatiti sa recurga in noaptea de sambata spre duminica la o noua revolutie portocalie, prin scoaterea populatiei in strada, ceea ce ar reprezenta un atentat la democratie si o amenintare la insasi stabilitatea tarii”, a declarat ieri, la Iasi, deputatul PSD, Valer Dorneanu. Potrivit acestuia, PD si sustinatorii lui Traian Basescu au inceput deja „campania de pregatire” a populatiei pentru ca aceasta sa iasa in strada, in cazul in care rezultatul referendumului din 19 mai i-ar fi defavorabil presedintelui suspendat. „Aruncarea pe piata, in ultimele zile, a unor sondaje care acrediteaza ideea ca impotriva demiterii lui Traian Basescu la referendumul de sambata ar vota aproape 80 la suta dintre cei care se vor prezenta la urne este o diversiune, pusa la punct de PD si de sustinatorii lui Traian Basescu. Prin acest tertip, Traian Basescu vrea sa pregateasca populatia ca, in cazul in care el va fi demis, sa poata spune ca referendumul a fost fraudat iar sustinatorii acestuia sa iasa in strada si sa conteste rezultatele. Scenariul este asemanator celui pus la cale de Traian Basescu in cazul alegerilor prezidentiale din anul 2004. De data aceasta, insa, scenariul nu va mai reusi, pentru ca electoratul roman va vota masiv in favoarea demiterii sale din functie”, a precizat Valer Dorneanu.
50.000 de cadre mobilizate
Pentru coordonarea si indeplinirea sarcinilor rezultate din actele normative in vigoare in domeniul referendumului, a fost constituita Comisia Tehnica Centrala. Comisia este prezidata de catre Ministrul Internelor si Reformei Administrative.
Comisia a coordonat toate activitatile cuprinse in calendarul privind organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 19 mai 2007, printre care: instruirea prefectilor si subprefectilor, reactualizarea listelor electorale permanente, delimitarea si numerotarea sectiilor de votare, imprimarea buletinelor de vot, producerea timbrelor autocolante si a stampilelor, predarea in termen a materialelor necesare votarii catre autoritatile locale, asigurarea pazei pe timpul tiparirii, transportului si depozitarii materialelor necesare votarii si organizarea masurilor de ordine si siguranta in zona sectiilor de votare. Au fost organizate 17.294 sectii de vot pe teritoriul Romaniei, imprimate 20.271.310 buletine de vot (calculate raportat la numarul populatiei cu drept de vot plus 10%), realizate 20.047.597 de timbre autocolante si 87.265 stampile de vot. Buletinele de vot ce urmeaza a fi utilizate la referendumul national din data de 19 mai 2007 au fost realizate la tipografia „Monitorul Oficial” R.A. Peste 50.000 de cadre ale MIRA sunt implicate in organizarea si desfasurarea referendumului national din 19 mai 2007, dintre acestea 37.000 asigurand masurile de ordine si siguranta publica. La nivel teritorial, coordonarea activitatilor specifice referendumului se va realiza de catre prefecti. In perioada 18.05.2007, ora 08.00 – 21.05.2007, ora 08.00, in toate inspectoratele generale (similare), unitatile din subordinea acestora si unitatile Aparatului Central al MIRA implicate, vor fi dispuse masuri pentru cresterea capacitatii operationale. In ziua de 18 mai se va asigura paza transportului documentelor de votare de la locurile de depozitare la sectiile de votare si se va institui incepand cu ora 18.00 paza la localurile unde se organizeaza sectii de votare. In ziua de 19 mai principalele misiuni ale structurilor de ordine si siguranta publica vor urmari asigurarea climatului de normalitate pe timpul desfasurarii procesului de votare, asigurarea interventiei operative la sectiile de votare si in zona acestora, pentru rezolvarea situatiilor deosebite, potrivit competentelor si asigurarea pazei cu politisti si jandarmi a transportului documentelor cu rezultatul votarii de la sectiile de votare la birourile electorale de circumscriptie judetene.
760.000 buletine de vot pleaca in judet
Pregatirile pentru referendum sunt pe ultima suta de metri. Listele electorale au fost, deja inaintate, de catre primari, birourilor electorale ale sectiilor de votare. Astazi, vor pleca in judet, sub paza militarizata, cele aproximativ 760.000 de buletine de vot necesare referendumului privind demiterea presedintelui Romaniei. Si Biroul Electoral de Circumscriptie Prahova si-a prelungit programul de lucru: astazi, desfasurandu-si activitatea intre orele 9.00-18.00, iar maine intre orele 07.30 si 24.00. Una dintre informatiile pe care e bine sa le cunoasca votantii este aceea ca „acestia pot depune sesizari in ziua referendumului la sectia de votare la care sunt arondati, insa pot contacta Biroul Electoral Judetean pentru probleme legate de lipsa pazei la o sectie, de consumul de bauturi alcoolice in preajma sectiilor de votare, de desfasurarea campaniei si dupa termenul limita impus de lege si pentru alte probleme legate de organizare. Este important de precizat ca sectiile la care sunt arondati alegatorii au ramas in general aceleasi ca in anii trecuti. Insa, pot exista cazuri in care spatiile respective apartinand Primariei sau altor institutii publice, sa fi fost instrainate din diferite motive, si atunci locatiile s-au schimbat. Pentru a sti unde pot vota sambata, cetatenii pot merge si consulta publicatia afisata la fiecare sectie de vot privind delimitarea si numerotarea sectiilor”, dupa cum ne-a precizat presedintele BEJ, Mircea Furtuna. In ceea ce priveste hrana asigurata membrilor birourilor electorale pe timpul votului, aceasta este in contravaloare de 7 lei/zi de persoana si va fi asigurata de catre fiecare primarie in parte, urmand a deconta, ulterior, cheltuielile, la Prefectura Prahova. Alegatorii trebuie sa stie ca, sambata, isi pot exprima optiunea politica doar daca se prezinta cu buletinul sau cartea de identitate. Cartea de alegator nu este valabila pentru exprimarea dreptului de vot la referendum. Tot astazi, la ora 8.00, partidele vor trebui sa puna punct campaniei desfasurate atat pentru sustinerea presedintelui, cat si impotriva acestuia.
Camelia NASTASE
Ultimul miting
Asociatia non-guvernamentala Tineri pentru Tineri a organizat un miting de amploare pentru demiterea presedintelui suspendat. La actiune au participat aseara simpatizanti ai PSD, PRM, PNL si PC. Corneliu Vadim Tudor, a tinut un discurs impotriva presedintelui suspendat. In opinia acestuia, Vacaroiu este „echilibrat, matur si bun profesionist”, in timp ce Basescu este „nazdravan”, adica „ne-zdravan”. Presedintele PSD, Mircea Geoana, prezent la miting i-a indemnat pe cei veniti sa voteze pentru a da Romaniei o noua sansa si i-a mai asigurat ca voturile lor de pe 19 mai conteaza. Ion Iliescu a vorbit si el celor prezenti la miting numindu-l pe Basescu un fel de Ceausescu doi. “Un astfel de om nu poate fi garantul Constitutiei. 19 mai este un examen pentru democratia romaneasca”, a spus Ion Iliescu in discursul sau. Jandarmeria apreciaza ca, la ora inceperii mitingului organizat in Bucuresti de partidele care sustin demiterea lui Traian Basescu, in fata Academiei Militare erau adunate circa 4.000-4.500 de persoane, venite din toata tara desi, alte surse indicau chiar prezenta a 10.000 de protestatari.