Spasmofilia, asa cum arata si denumirea, se caracterizeaza, in principal, prin spasme si modificari ale excitabilitatii neuromusculare, care pot fi spontane sau provocate de medic. Afectand in special fetele, spasmofilia este o boala frecventa in copilarie si in tinerete. Principala cauza a acestei afectiuni este lipsa unor microelemente, in primul rand, a calciului si a magneziului. Simptomele pe care le poate resimti bolnavul de spasmofilie sunt de ordin functional, neuropsihic, trofic si lezional. Spasmele spontane nelinistesc bolnavul si apar la orice nivel al corpului, putand fi de durata si intensitate variabile. De obicei, se prezinta sub forma de amorteli, furnicaturi prin brate, picioare, insa nu sunt periculoase, ci doar neplacute. Pacientului i se “zbate” ochiul, ii tresalta muschii la nivelul buzelor, al limbii, dar daca spasmul apare la nivelul laringelui sau al esofagului, el are senzatia de sufocare. Dificultatile de respiratie determina aparitia crizelor la efort, din cauza caldurii sau in spatiile inchise.
Bolnavii de spasmofilie sunt depresivi si anxiosi. Unii stau permanent intr-o stare de tensiune, simt o frica fara motivatie si gasesc explicatii false pentru starea lor. Partea cea mai severa a acestor manifestari sunt atacurile de panica, in care tot ce este in jur devine dusman si frica de a nu i se intampla ceva vital devine obsesiva. De asemenea, cei care au crize de spasmofilie sufera de tulburari de somn: insomnie, somn agitat si neodihnitor, cu vise urate, cosmaruri frecvente. Aceste tulburari functionale si neuropsihice pot fi agravate de caldura, deshidratare, conflicte, stare psihica incordata, oboseala, dar pot aparea si pe fond premenstrual, cand in organism au loc modificari ce favorizeaza crizele de spasmofilie.
Pe de alta parte, pacientii care sufera de spasmofilie au o piele subtire, lipsita de luciu si care se descuameaza, firul de par subtire, casant, mat. De asemenea, unghiile acestora se exfoliaza usor, se rup si devin o problema, mai ales pentru femei. Uneori, manifestarile spasmofiliei pot imbraca o forma dramatica, mai ales cand boala apare dupa lezarea accidentala a glandelor paratiroide dupa o interventie chirurgicala pe tiroida. Bolnavul poate suferi contractia intregului corp, un asemenea caz constituind o urgenta.
In mod obligatoriu, tratamentul este stabilit numai de catre medic, dupa o serie de investigatii. Criza de spasmofilie este greu de diferentiat de isterie, dar si de alte afectiuni grave precum epilepsia, motiv pentru care diagnosticul este esential. Este posibil ca una dintre cauzele principale ale acestor crize sa fie si regimul de viata inadecvat: stresul, consumul de alcool, tutun sau cafea in exces, oboseala etc. Oricum, daca aceste crize apar frecvent, este indicat un control medical si o serie de investigatii pentru a stabili exact cauza lor si metodele terapeutice adecvate.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST