„Nu va fi o reforma in invatamant „
– Dupa examenele nationale din vara, ati anuntat ca veti face o evaluare a inspectorilor scolari. Cat la suta din aceasta decizie are si o motivatie politica? Cum v-ati gandit sa decurga aceasta evaluare, pentru ca, se stie, nu inspectorii scolari pregatesc copiii.
– Evaluarea inspectorilor se refera exclusiv la competentele manageriale ale inspectorilor sefi si adjuncti si la modul in care si-au indeplinit acestia indatoririle. Evaluarea nu are nicio legatura cu pregatirea copiilor si, va mai spun ca acest lucru nu va avea nicio conotatie politica. Eu nu pot sa merg la drum cu niste oameni care nu-si indeplinesc sarcinile de serviciu. Nu vreau sa creez niciun fel de presiune si, de aceea, am spus ca evaluarea va avea loc dupa aceste examene. Si, mai cred ca un inspector nu isi schimba comportamentul de manager in functie de ce ministru vine si, ca sa nu fie nicio discutie, am amanat aceasta evaluare in vara, ca nu fie interpretata ca o presiune de timp. Trebuie sa fac aceasta evaluare, pentru ca trebuie sa stiu cu ce plec la drum. Si asta, deoarece, deja, am facut evaluarea la centru, in minister, si s-au vazut rezultatele. Pe descentralizare – situatia era zero. Daca nu luam masuri, mergeam legati la ochi spre descentralizare.
– In domeniul invatamantului s-au produs cele mai multe schimbari, si, din pacate, – in rau. Nici parintii, dar nici copiii nu mai stiu cand vor incepe, cand vor termina scoala, ce examene vor da. In acest context, aveti o strategie, astfel incat sa se puna capat haosului din invatamant?
– N-as vrea sa puneti cuvantul haos ca fiind egal cuvantului reforma. Scoala va fi permanent in reforma. Eu, insa, nu voi folosi acest cuvant. Nu o sa auziti de «Reforma Adomnitei». Mesajul meu va fi pentru stabilitate. Imi doresc ca, macar intr-un ciclu de patru ani, sa nu se schimbe nimic. Adica, un parinte care isi trimite copilul in clasa I sa stie ce il va astepta. Nu se va mai putea ca, de exemplu, sa se i se spuna parintelui ca, in semestrul doi, din clasa a doua, copilul va trebui sa dea niste teste. Asa ceva nu se poate ! Programa se va cunoaste prin noua forma a Legii invatamantului preuniversitar, in care se va spune clar care sunt cei 10 ani de studiu obligatorii, pe care va trebui sa ii parcurga oricare copil din Romania. Invatamantul va fi obligatoriu de 10 clase. Va fi clasa pregatitoare – in grupa mare de la gradinita, care deja are forma ca de scoala, vin cele 8 clase, plus clasa a IX a – de liceu care va fi considerata a 10-a clasa de invatamant obligatoriu, apoi vor urma cele trei clase de liceu – a X-a, a IX-a si a XII-a. Cam aceasta este gandirea acum, dar nu definitiva. Structura invatamantului preuniversitar se va vedea in noua forma a Legii invatamantului preuniversi-tar. De acolo se va intelege ce ii va astepta atat pe parinti, cat si pe copii. Va fi un pachet comun de legi : Legea invatamantului preuniversitar, Legea invatamantului universitar si Statutul personalului din invatamant.
– Aveti, deja, o viziune clara despre cum se va face trecerea de la clasa a IX-a, la prima clasa de liceu?
– Acest lucru va fi clar reliefat in pachetul de legi despre care aminteam, care sper sa fie gata, la 1 septembrie. Sunt multe viziuni, dar eu nu vreau sa ma pronunt inainte ca totul sa fie stabilit clar. Eu nu-mi propun sa fiu specialist in filozofia invatamantului si nici nu-mi doresc acest lucru. Insa, fata de ceea ce ati intrebat, o varianta la care s-a convenit cel mai mult este urmatoarea: clasa pregatitoare, impreuna cu clasa I pana la V-a, inclusiv, sa fie de invatamant primar, dupa aceea, sa vina gimnaziul – iar clasa a IX-a sa fie ultima de gimnaziu. Daca tezele cu subiect unic vor da, pana la sfarsit, rezultate pozitive si cele asteptate, ideea este ca acestea sa se aplice pe toata perioada gimnaziului, pentru a se inlocui testele nationale. Insa, repet, totul se va stabili clar, in noua Lege a invatamantului preuniversitar.
N.Dumitrescu