O zi cu totul aparte, un moment de neuitat in viata celor 94 de absolventi ai Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza a fost joi, cand, alaturi de ceilalti colegi, de ofiterii si cadrele didactice din liceu, de parinti, frati si surori, de rude apropiate si prieteni, de reprezentanti ai administratiei locale, si-au luat ramas-bun de la o importanta etapa din viata lor. Au cantat impreuna cunoscuta si indragita melodie „Ani de liceu”, au strigat, sacadat, in mai multe ocazii, „Vivat, vivat, vivat” pentru ei, pentru institutia care i-a pregatit, pentru toti cei care le-au indrumat pasii in cariera militara. Promotia 2007 a Colegiului – a 83-a din cei 95 de ani de existenta a acestui renumit asezamant de invatamant militar din Romania – a predat astfel, cheia catre cei care, in viitorul an scolar, vor dobandi, la randu-le, calitatea de absolvent.
In cadrul festivitatii care a fost organizata „in spiritul cantemirist pe care-l vor pastra mereu in suflete”, fostii elevi ai celor patru clase a XII-a au fost felicitati de comandantul Colegiului – colonelul Constantin Moraru, de catre directorul de studii – prof. dr. Constantin Soare, de fiecare diriginte in parte care, apoi, a inmanat si premii celor merituosi. De asemenea, in acelasi cadru, s-au oferit diplome de merit si diplome de excelenta celor care, in cei patru ani de studii, au obtinut rezultate bune la invatatura si au dovedit calitati moral-civice exemplare. Dupa cum, semnificative au fost si premiile in bani pe care le-au acordat inalte cadre militare, fosti absolventi ai Liceului Militar din Breaza, si chiar seful Statului Major al Fortelor Terestre.
Dar, dintre toate, vor ramane frumoasele cuvinte adresate celor care, parasind Colegiul, au facut, in patru ani de zile, „un parteneriat cu o institutie de prestigiu a invatamantului militar romanesc”, care i-a modelat si i-a pregatit spre a fi „oamenii vremii celei noi”. Iar, dupa cantecul de… „Bun-ramas, Cantemir !” – in care, absolventii au recunoscut „anii frumosi, clipele mari, faptele mari traite”, ca si „visul maret implinit” – despartirea de scoala draga, in acelasi spirit cantemirist, nu se putea face decat in pas de defilare. Cu onor spre dreapta, catre cei care le-au fost comandanti, catre membrii familiilor lor, catre prietenii dragi…
Leon CHIRILA